A középület-felújítások támogatása

NEWS FROM HUNGARY
12.11.2018
Written by Energiaklub

Az Energiaklub legutóbbi felmérései szerint a magyar önkormányzatok kb. 90%-a tervez középület-felújítást a következő két évben, ugyanakkor a szűkülő pályázati források mellett egyre sürgetőbb új finanszírozási formák felé fordulni. A magánszféra együttműködésével megvalósuló felújításokra vagy a közösségi finanszírozásra a hazai önkormányzatok több mint 80%-a nyitott, azonban kétharmada saját bevallása szerint nem rendelkezik elegendő tudással és kapacitással ilyen projektek előkészítéséhez és megvalósításához.

Az eCentral projekt keretében elvégzett friss kutatás a PPP (köz-és magánszféra együttműködése) az EPC (energiahatékonysági szerződés ESCO cég bevonásával) és a közösségi finanszírozás (CF) szabályozási kereteit és piacát elemezte 5 országban, köztük Magyarországon is. Van még hova fejlődnünk: az ESCO cégek száma Olaszországban pl. 400 fölötti, több mint 10.000 embernek adva munkát; Ausztriában 23 on-line felület segíti a közösségi befektetéseket; a horvátoknál pedig szigorú központi kontrollal segítik elkerülni a PPP beruházások csapdáit. Rajtunk kívül minden ország rendelkezik ezekre a konstrukciókra vonatkozó specifikus szabályozással is.

Az energiahatékonysági beruházások támogatására a projekt szakértői csapata döntéstámogató eszközt dolgoz ki, képzéseket fog tartani és szakpolitikai ajánlásokat is eljuttat a megfelelő döntéshozók számára. Fontos ugyanakkor, hogy ezek a tevékenységek a legfontosabb szereplők, a helyi önkormányzatok valós szükségleteinek megfelelően valósuljanak meg. Ennek érdekében az eCentral projekt szokatlan eszközöket is alkalmaz: rövid személyes találkozók keretében egyeztetjük a projektbe való bekapcsolódás lehetőségeit. Az Energiaklub szakemberei az egyeztetés során megismerik az adott önkormányzat középület állomány energetikai fejlesztésére vonatkozó fejlesztési terveit és a helyi igényeket a fent részletezett projekt tevékenységek konkrét tartalmát illetően.

Eddig Szeged és Ajka önkormányzataival folytak ilyen egyeztetések, melyek hasznos inputot jelentenek, és felszínre kerülhetett egy olyan érdekes eset is, hogy Ajka egyik óvodájának energetikai felújítását részben amerikai adományokból, részben önkormányzati forrásból valósították meg.

Magyarországon már sok önkormányzat rendelkezik Fenntartható Energia (és Klíma) Akciótervvel (SECAP), melyek megvalósítása során a forrásszerzésen kívül nehézséget okozhat az is, hogy megalapozott döntést hozzunk arról, hogy melyik épület kerüljön a bele az éves ‘felújítási keretbe’, milyen sorrendben újítsuk fel az épületeinket. Arról sincs minden önkormányzatnál elegendő ismeret, hogy új középület használatba vétele esetén 2019.01.01-től már meg kell felelni a szigorú, közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményi szintnek. Az Energiaklub ezekben a témákban igyekszik szakmai támogatást nyújtani ennek a projektnek a keretében. Érdeklődését, kérdését várjuk a telepules@energiaklub.hu e-mail címen.

_

Van-e a magyar önkormányzatoknak megfelelő tudása innovatív finanszírozási megoldások alkalmazásához?