ENTRAIN ...do sada

Jeste li tek upoznali projekt ENTRAIN? Ili se vraćate nakon nekog vremena i želite ga sustići? Možda biste jednostavno željeli sažetak onoga što do sada radimo? Onda je ovo najbolje štivo za vas!

Aktivnosti na 'uvođenju promjena' na lokalnoj razini napravile su velik pomak posljednjih mjeseci, pripremom 5 akcijskih planova za pilot regije, detaljno opisujući predviđene akcije za poticanje širenja područnog grijanja na obnovljive izvore energije. Ti su planovi ‘živi dokumenti’ koji će se dodatno poboljšavati tijekom cijelog projekta zahvaljujući povratnim informacijama skupina regionalnih dionika.

Na temelju akcijskih planova regije su počele raditi na lokalnom prostornom i toplinskom planiranju, a na nekim područjima, na primjer Neckar-Alb (Njemačka), već je odabrano i pokrenuto 8 projekata područnih grijanja na obnovljive izvore energije, zahvaljujući partnerima iz Austrije koji su ih savjetovali i trenirali. Također u pokrajini Friuli Venezia Giulia (Italija) razvijeno je 10 studija izvodljivosti.

Da bi se spomenute akcije nastavile u pravom smjeru, preveden je dokument QM Holzheizwerke® koji regulira austrijski sustav upravljanja kvalitetom (sustav upravljanja kvalitetom za centralizirane toplinske sustave na biomasu) na engleski jezik, a potom i na nacionalne partnerske jezike (DE, HR, IT, SL, PL).

Projektne aktivnosti se nastavljaju sa organizacijom drugog treninga Financiranje i ekonomska održivost projekata područnih grijanja na obnovljive izvore energije (također dostupno na YouTube-u). Prvi krug lokalnih treninga u pilot područjima, obuhvatio je  ukupno 115 sudionika različitih zanimanja: operateri postrojenja, investitori, lokalne vlasti (općine), planeri i energetske agencije.

U naših pet ciljanih regija organizirano je još šest sastanaka regionalnih savjetodavnih skupina, koji su uključivali više od 60 dionika, uglavnom za razvoj gore predstavljenih akcijskih planova.

Na posljetku, sve ove aktivnosti intenzivno su se promovirale putem web stranice projekta, biltena (newsletter-a) te putem Twiter računa. Također u ovom razdoblju provodile su se zajedničke aktivnosti promocije i diseminacije projektnih rezultata zahvaljujući sinergiji sa “srodnim projektima” a to su: WeDistrict, Solarthermalworld.org, Legno Energia Nord Ovest, Hotmaps, REWARDHeat, KeepWarm, REPLACE i CELSIUS Inicijativa.

Pratite nas i dalje! Zajedno uz ENTRAIN – Poboljšajmo planiranje obnovljivih izvora energije kako bi povećali kvalitetu zraka u našim zajednicama!

[Slika: ENTRAIN tim na Sveučilištu Rottenburg, studeni 2019]