Hazai tapasztalatok az energiahatékonysági szerződések alkalmazhatóságáról középületek felújítása során

NEWS FROM HUNGARY
22.01.2021
Written by Energiaklub

'Vackor' kindergarten in Budapest

'Vackor' kindergarten in Budapest

Az eCentral projekt magyar mintaprojektjének a témája az energiahatékonysági szerződéssel (EPC) megvalósuló óvodafelújítás volt, gazdája pedig a Budapest XVIII. kerület Önkormányzata. A felújítást a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményszintnek megfelelően tervezték, bár Magyarországon ez felújítások esetében nem elvárt.

Az energiahatékonysági szerződésben egy ún. „ESCO” cég a megbízó – jelen esetben az önkormányzat - partnere, amely megvalósítja és finanszírozza is az energiahatékonysági felújítást. A csökkent rezsiköltségekből fakadó megtakarításokból később az önkormányzat „törleszt” – részletekben megfizeti a felújítási költségeket és a kamatot – azaz nyereséget az ESCO cég számára. Az emellett ESCO általában olyan szakértelmet is nyújt, amely szükséges egy energiahatékonysági felújítási projekt megtervezéséhez és megvalósításához. Ezek bármit magukban foglalhatnak az energiaauditoktól az üzemeltetésig és a karbantartásig. Ez a know-how a komplex energiahatékonysági felújítások javát szolgálhatja, különösen azoknál az önkormányzatoknál, amelyek házon belül nem rendelkeznek épületenergetikai szakértővel vagy nincs kapacitása részletesen megtervezni a felújításokat és a kivitelezést felügyelni. Ez a hiány ugyanakkor kiszolgáltatottá teszi az önkormányzatokat az ESCO-partnerekkel szemben, mivel senki sem képviseli kellőképpen az önkormányzat érdekeit.

'Vackor' kindergarten in Budapest

'Vackor' kindergarten in Budapest

Ráadásul Magyarországon nincs megfelelő jogi szabályozás és intézményi támogató háttér az EPC-vel történő felújításokhoz. Ezenkívül az épületfelújításra irányuló állami szintű ösztönzők hiánya és az alacsony energiaárak - amik az ESCO-k számára elfogadhatatlan hosszú megtérülési időt eredményeznek - szintén gátolják az EPC konstrukció elterjedését. Az ösztönzők és az innovatív finanszírozási formák gyakorlati ismereteinek hiánya miatt az önkormányzatok inkább hagyományos finanszírozási módszereket alkalmaznak az épületek felújításához.

Budapest XVIII. kerület Önkormányzata azért csatlakozott az eCentral projekthez, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzen az EPC konstrukció alkalmazására és ilyen formában finanszírozza mély felújításait.

'Vackor' kindergarten in Budapest

'Vackor' kindergarten in Budapest

Budapest XVIII. kerület önkormányzatának több mint 100 középülete van, köztük több olyan, amely nem energiatakarékos, felújításra szorul, és lehetőséged ad a tapasztalatok hasznosítására, továbbvitelére. Az Önkormányzat kezdetben az egyik óvoda (Vackor Óvoda) KNE felújítását tervezte az eCentral projekt keretében megvalósítani. Mivel ez egy kisebb, és ráadásul részben már felújított épület volt, ráadásul statikai problémák is felmerültek a tervezett KNE felújítással kapcsolatban, a projekt nem volt elég vonzó az ESCO cégek számára. A projekt későbbi szakaszában három épületből álló „épületcsomaggá” kellett bővíteni - két úszómedence hozzáadásával (Vilmos Endre uszoda és Parki uszoda). Mint azonban korábban említettük, az alacsony energiaárak miatt a megtérülési idő így is magasabbnak bizonyult, mint az általában elvárt 2-8 év. Így a szokásos előnyök helyett szükségessé vált, hogy az önkormányzat és az ESCO is nagy összegű pénzt fektessen be, viszonylag alacsony pénzügyi megtakarítással az önkormányzat számára, és hosszú megtérülési idővel az ESCO számára

Az eCentral projekt keretében sajnos nem tudott a megvalósítási szakaszba lépni a projekt, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészültek, de hátra van még a részletes tervezés és az ESCO-cég kiválasztása, melyek közbeszerzést igényelnek és utóbbi esetben (az ESCO-cég kiválasztása) a szakmai tartalom, az alkalmassági és kiválasztási követelmények kidolgozása ráadásul különleges szaktudást és körültekintést igényel.

Read more about the Pilots in Hungary here.

Read more about the Hungarian round table session here.

> English