Početak nZEB pilot projekta u Svetoj Nedelji

NEWS FROM CROATIA
27.11.2017
Written by REGEA

U Svetoj Nedelji će se 20. ožujka 2018. održati svečano otvorenje projekta eCentral koji se provodi u sklopu Interreg CENTRAL EUROPE programa financiranog kroz Europski fond za regionalni razvoj. eCentral projekt podupire izgradnju i energetsku obnovu zgrada približno nulte energije (eng. nearly Zero Energy Buildings, nZEB) pružanjem kontinuirane stručne potpore predstavnicima javnog sektora tijekom tehničkog planiranja i financijskog strukturiranja projekata.

Uz sam svečani događaj, održat će se i radionica namijenjena ključnim dionicima projekta na kojoj će biti predstavljeni tehnički i financijski rezultati dviju studija izvodljivosti razvijanih u sklopu eCentral projekta – studija za izgradnju staračkog doma i projekt dogradnje dječjeg vrtića u Svetoj Nedelji. Cilj radionice je potaknuti dijalog o odabiru optimalnog tehničkog rješenja za realizaciju jedne investicije koja će se provesti po modelu javno-privatnog partnerstva, a nakon izgradnje zgrada će poslužiti kao ogledni primjerak energetski učinkovite javne zgrade.

eCentral projekt važan je za grad Svetu Nedelju, ali i za druge hrvatske gradove jer će se testirati jedan sasvim novi model izgradnje objekta od visoke društvene vrijednosti te se kroz praktično iskustvo jačati kapacitet javne uprave u provedbi inovativnih i tehnički zahtjevnih projekata izgradnje zgrada približno nulte energije.

Na radionici će dionicima biti predstavljen i projekt obnove i revitalizacije dvorca Bračak koji su zajedno proveli Regionalna energetska agencija Sjeverozapadna Hrvatske (REGEA) i Krapinsko-zagorska županija. Dvorac Bračak, rekonstrukcijom prema niskoenergetskim standardima gradnje, jedinstveni je primjer dobre prakse u području energetski učinkovite rekonstrukcije povijesnih zgrada. Zgrada je obnovljena kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine.