Új eszközök és támogatás a közel nulla energiaigényű középületek megvalósításához

NEWS FROM HUNGARY
06.11.2017
Written by Energiaklub

A 2017. szeptemberében megkezdett eCentral projekt abban támogatja a helyi önkormányzatokat, hogy meg tudják valósítani és ki tudják használni a Magyarországon 2021-ben életbe lépő, közel nulla energiaigényre vonatkozó épületenergetikai előírásokat (nZEB).

Az eCentral projekt bebizonyítja, hogy a közel nulla energiaigényű épületek megvalósítása elsősorban nem kényszer, hanem az optimális üzemeltetés és költséghatékonyság feltétele.

A nemzetközi projekt magyar partnerei az Energiaklub Egyesület és Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, ezúton tisztelettel meghívják Önt a projekt nyitó eseményére, mely 2018.01.31-én kerül megrendezésre Budapesten. A részletekről a későbbiekben fogunk tájékoztatást küldeni.

A projekt főbb eredményei lesznek:

  • on-line eszköz az optimális energiahatékonysági beruházások kiválasztásához
  • újszerű finanszírozási lehetőségek felderítése, kipróbálása és népszerűsítése
  • képzések és szakmai segítségnyújtás közel nulla energiaigényű középületek megvalósítása érdekében
  • stratégiák a középületek hatékony és eredményes felújítására
  • pilot projektek: megvalósított nZEB felújítások (három országban, három különböző pénzügyi konstrukcióban)

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a megvalósítója az egyik minta-projektnek, mely a kerületben található Vackor óvoda felújítását célozza. A felújítás különlegessége, hogy egy újszerű pénzügyi konstrukció, ún. energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) segtítségével fog megvalósulni, így ennek tapasztalatai is tanulságul szolgálhatnak majd más, energiahatékonysági felújításokat tervező önkormányzatok számára.

Az Energiaklub, mint az egyik szakmai munkacsomag vezetője, a korábbi tapasztalatainak és szakértelmének segítségével fogja irányítani a tematikus tréningek módszertanának és tartalmának kidolgozását és megvalósítását. A Magyarországra vonatkozó és adaptált eredmények kidolgozása, a hazai szakmai tevékenységek koordinálása és az eredmények széleskörű publikálása, a XVIII. kerületi pilot beruházás szakmai támogatása szintén az Energiaklub feladata. 

> FULL ARTICLE