Példaértékű óvodafelújítás Budapest XVIII. kerületében

NEWS FROM HUNGARY
14.05.2018
Written by Energiaklub

A Budapest XVIII. kerületi Vackor óvodába belépve az ember nem gondolná, hogy felújításra van itt szükség, hiszen az épület rendezett, ma is modern hatást kelt, az udvaron pedig gondozott a gyep és korszerűek a játékok. A folyamatos a karbantartás, részleges felújítások ellenére az energetikai rendszer, elsősorban az 1987 óta üzemelő kazán azonban mára teljesen elavult.

Az eCentral projektnek köszönhetően azonban az óvoda néhány éven belül példaértékű felújításon fog átesni, melynek részletes megvalósíthatósági tanulmánya már el is készült.

A felújítás fő célja az, hogy a közel nulla energiaigényű követelményszintnet (nZEB) optimálisan és költséghatékony módon érjük el a Vackor óvodában, összhangban az EU energiahatékonysági irányelveivel. A Vackor óvodát a szegényes energiateljesítményre figyelemmel választották ki az eCentral projekt keretében történő, energiahatékonyságot növelő felújításra. A pilot projekt célja, hogy a rezsi költségek csökkenjenek, az épület élhetőbb legyen az oda járó gyermekek és ott dolgozó felnőttek szempontjából. Az 1926-ban épült, G energiaosztályba sorolt épület energetikai szempontból rossz állapotban van. Az épület felújítására a gondosan meghatározott igények alapján kerül sor, melynek fontos szempontjai az nZEB megfelelés.

Az előzetes felmérés szerint a következő felújításokat tervezik:

  • Az épület határoló szerkezeteinek (falak, tető) hőszigetelése,
  • Az ajtók és ablakok cseréje a követelményeknek megfelelő energiahatékonyságúra,
  • Hőszivattyú üzembe helyezése, fencoil-okkal és hővisszanyerős szellőzéssel,
  • Korszerű, napenergiát hasznosító berendezések felszerelése a tetőre (37,125 kWp).

Az óvoda felújítása  részben úgynevezett ESCO-finanszírozással fog megvalósulni, amelynek az a lényege, hogy az energiaszolgáltató pénzügyi kockázatot vállal oly módon, hogy a beruházott összeget az energiamegtakarításból kapja vissza.

Az ESCO finanszírozásának két típusa létezik: SS "Megosztott megtakarítások" és a GS "Garantált megtakarítások". A megosztott megtakarítási modellt használó projektek az ESCO-szolgáltató teljes finanszírozásán alapulnak, aki cserébe részesedik a megtakarításokból - ellentétben a garantált megtakarítási modellt használó projektekkel, melyek esetében jellemzően az ügyfél (jelen esetben a kerületi önkormányzat) finanszíroz. Az ESCO-szolgáltató vállalat megvalósítja a beruházásokat és felelős a fenntartásért, valamint garantál az ügyfelek számára egy bizonyos szintű energiamegtakarítást egy hosszabb időszak alatt. A garantált megtakarítási modell elterjedtebb, és megvizsgálva a lehetőségeket, ez a kedvezőbb modell a pilot számára is.

Az ESCO történelmileg az ún. MUSH piacon (települések, egyetemek, iskolák és kórházak) beruházásainál terjedt el. Ennek oka, hogy ezen épületek általában egyetlen, hosszú távú tulajdonossal rendelkeznek, amely csökkenti a szolgáltató cég kockázatát, és a MUSH piacra jellemző a rendelkezésre álló források szukössége. Ez a finanszírozási modell gyakran nem megfelelő a kis épületek számára, mivel az adminisztratív és az előzetes költségek magasak.

Középületek esetében Magyarországon ilyen típusú finanszírozási megoldással még nem valósult meg fejlesztés. A megvalósíthatóság vizsgálata során sikerült megtalálni a megfelelő technikai megoldást és költséghatékony megvalósítási lehetőséget, így a Vackor felújítása példát adhat a többi közép-európai közintézmény felújításához.

http://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/16837-energetikai-korszerusites-eszszeruen