Vackor óvodára már elkészült megvalósíthatósági tanulmány mellett

NEWS FROM HUNGARY
16.12.2019
Written by BP18

A korábbi cikk megjelenése óta eltelt időben a Vackor óvoda közel nulla energiaigényű felújításához szükséges további részletek kidolgozása történt meg, valamint az önkormányzat lehetőséget kapott az eCentrál projekt keretein belül történő két további épület közel nulla energiaigényű korszerűsítését célzó megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának prioritásai között kiemelt helyen szerepel  a településen élők egészsége, ezért a Vackor óvoda felújítási stratégiájában előzetesen tervezett faelgázosító kazán bár a műszakilag megfelelő megoldási lehetőségek egyike a közel nulla energiaigényű követelményszint (nZEB) eléréséhez, azonban a tüzelőanyag elégetése során a levegőbe kerülő szennyezők a korszerű megoldás ellenére is, hozzájárulnak a levegőminőség romlásához. Ennek elkerülése érdekében, a faelgázosító kazán alkalmazása helyett, hőszivattyús fűtés és hővisszanyerő szellőztetési rendszer került betervezésre. A hőszivattyúk alkalmazásával megnövekedő elektromosenergiaigényt, a korábbi napelem rendszer méretének növelése ellensúlyozza. A tetőre kerülő napelemek miatt nő a tető terhelése, ezért a tető tartószerkezetét hordó acél pillérek megerősítésére is szükséges.

Az önkormányzat CO2 kibocsátáscsökkentési céljai között szerepel a legnagyobb energiafogyasztású, komplex épületek energiahatékony korszerűsítése. A legnagyobb energiafogyasztású és energetikailag korszerűtlen, energiapazarló épületek közé tartoznak, más épületek mellett, a kerületben található uszodák. A projekt keretein belül két uszodára, a Park uszodára és a Vilmos Endre Sportcentrum uszodájára készülhet megvalósíthatósági tanulmány, melynek célja az épületek ESCO modellel történő, közel nulla energiaigényű követelményszintnek (nZEB) megfelelő korszerűsítésének vizsgálata.

A Park Uszoda a Bókay-kertben található, 1989-ben épült, míg a Vilmos Endre Sportcentrumban található uszoda, 1990-ben került átadásra. Mindkét épület energetikai besorolása „E”. A felújítások jelentősen hozzájárulnak az önkormányzat Fenntartható Energia- és Klímaakcótervében (SECAP) vállaltak teljesítéséhez.