ŠTUDIJSKI OBISK V AVSTRIJI

Steirisches Vulkanland (SVL) in njegov predhodnik vodita proces regionalnega razvoja že od leta 1995. Kot združenje 32 skupnosti z vsemi župani, večino regijskih predstavnikov v pokrajinski vladi, pa tudi vodij odborov in regionalnih združenj ima legitimnost, da predstavlja regijo. Prav tako je zelo sprejet med prebivalstvom in deležniki regije. Trenutno regionalne mreže vključujejo več kot 400 podjetij in več kot 100 prostovoljnih združenj, ki so neposredno povezana s SVL. Poleg tega ima regionalna znamka "Steirisches Vulkanland" odličen ugled. Pozna jo 97% regijskega prebivalstva. Ta visoka legitimnost in sprejemanje ter široko razširjena mreža in neposredno sodelovanje politikov in zainteresiranih strani omogočajo SVL, da učinkovito in trajnostno izvaja projekte in dosega dobre rezultate.

                                                                           1

Štajerski Vulkanland je tudi eno najbolj neokrnjenih turističnih destinacij Avstrije. Njegove čudovite, odlično označene tematske pohodniške poti vodijo obiskovalce skozi čarobno pokrajino. V restavraciji je mogoče okusiti regionalne specialitete, predvsem domače štajersko bučno olje. SVL je bila ena prvih regij, ki je prepoznala svojo nesnovno kulturno dediščino kot glavni vir lokalnega razvoja, ki trajno valorizira in spodbuja človekove sposobnosti in kompetence za kakovostnejše in boljše življenje.

                                                                           2

V okviru ARTISTIC projekta Interreg Centralna Evropa postaja vidna kulturna raznolikost evropskih regij.

5-6. Septembra 2019 je ARTISTIC projektni partner - Vulkanland, sprejel projektne partnerje iz Slovenije, Madžarske, Italije in Avstrije in pokazal "mesta odličnosti" ter jih  spoznal z ljudmi, ki gojijo veliko predanosti in strasti do kulturne dediščine.

                                                                           3

Odziv enega izmed udeležencev:
"Najlepša hvala! Bil je zelo zanimiv obisk: imeli smo priložnost spoznati močne ženske in moške, kompetentne in strastne v svojih projektih. Se vidimo kmalu!"