ŠTUDIJSKI OBISK V ITALIJI

Študijski obisk se je začel 12. septembra 2019 v Vicenzi, Italiji. Predstavniki projektnih partnerjev iz Avstrije, Slovaške, Češke, Poljske in Italije so se srečali v Vicenzi, da bi bolje razumeli dobre regionalne prakse valorizacije nesnovne kulturne dediščine. Po pozdravnem govoru predstavnika regije Veneto so udeleženci obiskali muzej Palladio.

                                                                           STUDY VISIT

Zgodovina "muzeja Palladio" je zelo navdihujoča. Andrea di Pietro della Gondola se je rodil 30. novembra 1508 v Padovi v Italiji. Bil je član skromne družine obrtnikov. Pod vplivom svojega mecena - Gian Giorgio Trissino - je svoje ime spremenil v Andrea Palladio.

Bil je zelo znan italijanski renesančni arhitekt, ki je večinoma deloval v beneški regiji. Dandanes velja, da je eden najvplivnejših posameznikov v zgodovini arhitekture. Večina zgradb, ki jih je zasnoval je lociranih na območju Beneške republike, vendar je celotno znanje, ki ga je vključil v svoje delo "Štiri knjige o arhitekturi", splošno priznano še danes.

                                                                           STUDY VISIT

Mesto Vicenza je s svojimi 23 stavbami, ki jih je zasnoval Palladio, in 24 palačanskimi vilami v Benečiji uvrščeno na UNESCOV seznam  kot del svetovne dediščine z imenom Mesto Vicenza in Paladijske vile v Benečiji.

Muzej Palladio je zelo zanimiv, saj osvetljuje celotno zgodovino in dejavnost Andrea Palladia - najbolj znanega državljana Vicenze. Obsežni modeli številnih njegovih neverjetnih modelov se hranijo v muzeju in pritegnejo pozornost njegovih obiskovalcev.

                                                                           Study Visit

Po ogledu muzeja so se vsi udeleženci študijskega obiska sprehodili do središča mesta. Med tem sprehodom so lahko videli več neverjetnih modelov Palladia.

                                                                           2

Naslednja točka študijskega obiska je bila Bassilica Palladiana. Mogočna stavba, ki je bila stoletja politični in gospodarski center v Vicenzi. Stavba se dviga nad Piazza dei Signori, njeno ime pa je neločljivo povezano z imenom slavnega arhitekta.

Drugi dan študijskega obiska je bil organiziran v Veroni.
Verona je lepo mesto, ki se nahaja v severni Italiji. Mesto ima v lasti eno najbogatejših zbirk rimskih ostankov v tistem delu države. Eleenti ohranjeni iz tiste dobe, so (na primer): mestna vrata, Porta Borsari, ostanki Porta Leoni, Arco dei Gavi, ki so bili uničeni v napoleonskem obdobju in obnovljeni v tridesetih letih 20. stoletja. Velja omeniti še Ponte Pietra, rimsko gledališče in amfiteatrsko areno. V starem času je bila Verona pomembna točka kopenske komunikacije. Tam lahko najdemo tudi zelo dobro ohranjeno staro mestno jedro, ki sega v prvo stoletje pred našim štetjem, zato je mesto vpisano na Unescov seznam svetovne dediščine.

                                                                           3
Vse udeležence študijskega obiska je na Gospodarski zbornici v Veroni pozdravil vodilni partner projekta. Na začetku so gostje lahko spoznali nekaj zanimivih in pomembnih dejstev o samem podjetju in njegovih pomembnih pobudah. Druga točka srečanja je bil zelo zanimiv govor mag. Annachiara De Carla, ki nam je predstavil več dejstev o mestu Verona, njegovem šarmu, pomenu in vlogi Veronske zbornice v trgovini na tem področju.
 

                                                                           4
Predstavnika Associazione Giochi Antichi, organizatorja festivala Tocati je udeležence seznanila s pomenom te prireditve za kulturno identiteto.

                                                                           5
Med srečanjem so imeli udeleženci študijskega obiska priložnost spoznati in občudovati predstavo predstavnikov italijanskih ustvarjalcev NKD, ki bodo izvedli množično financiranje (sodelujejo v pilotskih akcijah projekta).

                                                                           6

Tocati je vsakoletni festival, ki se odvija na ulicah Verone. Gostje z vsega sveta imajo tam možnost, da sodelujejo v eni od več kot štiridesetih uličnih iger. To daje gledalcem možnost za spoznavanje mesta iz nekoliko drugačnega zornega kota.

                                                                           7

Kasneje so imeli udeleženci študijskega obiska možnost občudovati še ostale najpomembnejše rimske ostanke v Veroni, ogled in igranje iger, kot so Backgammon, Checkers, Carrom, Wari, Chess, Frizbi ter čudovite in barvite parade, ki je odprla XVII edicijo festivala Tocati.

                                                                           8

Študijski obisk, ki sta ga pripravila vodilni partner ARTISTIC - p t2i Technology Transfer and Innovation ter projektni partner ARTISTIC - Regija Veneto je bil za udeležence zelo koristen. Pomagal jim je razumeti tradicijo tega območja Italije in je bil navdih za prihodnje dejavnosti na področju izvajanja in valorizacije lokalnih pobud NKD.

                                                                           9