A szellemi kulturális örökség azonosítása és katalogizálása

Az első dolog, amit egy helyi közösségnek elsőként tennie kell, hogy nyitottá váljon öröksége elfogadására, mivel ez a  közép-európai régiók értékes eszköze, a gazdag művészeti, vallási és történelmi emlékeknek köszönhetően.
A szellemi kulturális örökség azonosítása és katalogizálása volt a projekt egyik első lépése. A szellemi kulturális örökség azonosításához a CCC valorizációs ciklust használjuk. Fontos, hogy mélyreható információkat szerezzünk, dolgozzunk ki perspektívákat és jövőképeket, és definiáljuk a SWOT-kat. Ezeken kívül, ki kell dolgoznunk egy koncepciót, és meg kell fogalmaznunk az összes idevágó intézkedést, valamint, az érdekelt felek és a stratégiai partnerek bevonásának lehetőségeit. A szinergiák felhasználása, az egymástól való tanulás és a hálózatok fejlesztése fontos elemei ennek a folyamatnak.                                                                    
A szellemi kulturális örökség projektek finanszírozása gyakran döntő jelentőségű pillanat, ezért az ARTISTIC csapata megkísérli meghívni és bevonni az állami és a magán pénzügyi partnereket is, hogy támogassák a projektötleteket, és azonosítsák a fenntarthatóság garantálására szolgáló pénzügyi eszközöket.

                                                                            https://www.interreg-central.eu/genticsimagestore/6a00cb9c8b893ab9134343144d9d2ee4-CCC-methodology-1.jpg

                                                                            https://www.interreg-central.eu/genticsimagestore/f21463f9ab3b8288116530b034d3e1d0-ICH-capital-model.jpg