ARZBERG: SEDLARSTVO

.

FOTOGRAFIJA:: EAST ELBIA ASSOCIATION

Sedlarstvo se nanaša na obdelavo usnja. Tekom Srednjega veka so sedlarji ustvarjali produkte skoraj izključno za  upravljanje živali (sedla, uzde, ovratnice, konjeniška oprema) Danes pa ta poklic predstavlja tudi delo z avti, letali in ladjami. Čevljarji, ustvarjalci torb ali Riemer (včasih je to bil poklic dela z usnjem) so si sorodne panoge.

Sedlarstvo ima prav tako zgodovinski dom v Vzhodni Elbi. Ne samo, da je bilo povpraševanje po konjeniški opremi visoko, tudi  tradicija v Graditzu je
s svojim obstojem od leta 1686 prispevala k temu, da je obrt zelo preskrbljena v vaškem življenju. Uzde in ovratniki za konje in živino, ki dela na polju, ali pa za transportne namene, prav tako sedla in oprema za kočije, ki se jih uporablja za mobilnost na podeželju.

Že tretja generacija Bankrath sedlarstva iz Kaucklitza je izdelovala vse sorte usnjenih izdelkov, do leta 2010. Izdelovali so pasove, prevleke za sadeže mopedov, strehe traktorjev, ter dodatkov za konje. Popravljali so tudi majhne detajle na pasovih in čevljih.

Decembra 2018 je Arzberg Heimatverein odprla novo tematsko sobo, iz “heimatstube” je nastala “sattlerzimmer”, soba sedlarstva. Opremljena je
s pripomočki, stroji, načrti, orodjem in slikami, katere so donirali otroci zadnjega mojstra sedlarstva Siegfrieda Bankratha. Ta obširna razstava oživi zgodovinsko obrt.

Informacije in fotografije vključene v tem članku so bile vzete iz brošure “Vzhodna Elbia - nesnovna kulturna dediščine”, ki jo je pripravil by b&s consulting and training for the rural area GmbH, kot del projekta ARTISTIC.