Dan jabolk v Vzodni Elbii

.

FOTOGRAFIJA:: EAST ELBIA ASSOCIATION

V letih 2007/2008 je skupnost Arzberg s partnerji spremenila staro farmo, ki je stala prazna, v adrenalinski park. Tako se je oblikoval “Alte Bauernhof Kathewitz” (Stara Kathwitz Farma). postavljena je v idilično pokrajino s samo 12 prebivalci, ki živijo ob boku farme. Številki zbirateljski predmeti, ki krasijo pub, koder je včasih bila staja za pujse, spominjajo na preteklost. Tam je tudi stara dnevna soba, ki datira v  1960-a leta. Prav tako kuhinja, ki ima staro peč in jo uporablja ekipa Kathwitz za pripravo tort, kolačev in kruha. Na podstrešju pa najdemo razstavo poplav v Elbi leta 2002 in hodnik, ki ponuja prostor 80 obiskovalcem ob različnih priložnostih.

Muzej s svojim modernim in pravšnjim zunanjim odrom, žar prostorom in jedilnim delom privlači goste na različne dogodke. Dan Jabolk v Vzhodni Elbi je zanimiv vsakoletni festival, ki se ga organizira od leta 2014. Traja šest ur in se ga praznuje 3. oktobra, na nemški državni praznik. Jabolka so v središču pozornosti: postavijo se razstave, identifikacija jabolčnih pit, jabolčnih sokov in jabolčnega žganja. Tudi že skoraj pozabljene sorte jabolk so predstavljene – vse se vrti okoli najbolj priljubljenega sadja Nemcev. Tudi že skoraj pozabljene sorte jabolk so predstavljene. Dodatno ponudbo predstavlja pekovska ekipa, ki s partnerji ponuja gostom od blizu in daleč dan poln zanimivih izkušenj.

Informacije in fotografije vključene v tem članku so bile vzete iz brošure “Vzhodna Elbia - nesnovna kulturna dediščine”, ki jo je pripravil by b&s consulting and training for the rural area GmbH, kot del projekta ARTISTIC.