INDIGO PRINT PÚCHOV & BÁNOVCE NAD BEBRAVOU REGIJE

Delavnice indigo printa so v preteklosti potekale na številnih območjih Slovaške, vendar je njihova visoka koncentracija dobro vidna v regiji Trenčín (ali v zgodovinskem okrožju Trenčín). Zadnja in najdaljša delavnica indigo printov na Slovaškem je bila delavnica družine Trnka v Púchovu (mojster Trnka je umrl leta 2001). V zbirkah muzeja v Považská Bystrica je približno 500 zgodovinskih artefaktov – oblik indigo printa - iz prvotnega lastništva družine Trnka.

                                                                                   Blueprint - THE TRENČÍN REGION, SLOVAKIA

Drugi muzej - Trenčinov muzej v Trenčinu - upravlja in predstavlja še eno zbirko indigo printov iz delavnice J. Fojtíka v Bánovcu na Bebravouu, ki izvirajo iz konca 19. stoletja in začetka 20. stoletja. Nekatere oblike so bile 3D dokumentirane v okviru digitalizacije kulturne dediščine.

                                                                                   Blueprint - THE TRENČÍN REGION, SLOVAKIA

Glede na rezultate raziskave so bili v preteklosti najprimernejši motivi z bolj subtilnimi vzorci v zahodni Slovaški, vključno s pokrajino Trenčín. Po vpisu na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine Slovaške leta 2015 je bil indigo print predstavljen na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva leta 2018 kot rezultat skupnega projekta Avstrije, Češke, Nemčije, Madžarske in Slovaške.

                                                                                   Blueprint - THE TRENČÍN REGION, SLOVAKIA

Photos:

 Photos 1, 2 and 3: Modrotlac