KÉKFESTÉS

PUHÓ & BÁN RÉGIÓJA

A kékfestő műhelyek Szlovákiában számos régióban voltak megtalálhatóak a múltban, ám magas koncentrációjuk jól látható a Trencséni régióban (vagy a történelmi Trencsén vármegyében). Az utolsó és leghosszabb ideig működő kékfestő-műhely Szlovákiában a Trnka család műhelye volt Puhóvban (Trnka mester 2001-ben halt meg).

                                                                                    Blueprint - THE TRENČÍN REGION, SLOVAKIA

A VÁGBESZTERCEI Múzeum gyűjteményében körülbelül 500 történelmi tárgy - kékfestő - származik a Trnka család eredeti tulajdonából.

Egy másik múzeum - a Trencsénben található Trencséni múzeum - kezeli és bemutatja a báni J. Fojtík műhelyéből származó kékfestő gyűjteményét, melynek tárgyai a 19. század végétől a 20. század elejéig tartó időszakban készültek. Egyes formákat 3D-ben dokumentáltak a kulturális örökség digitalizálása során.

                                                                                    Blueprint - THE TRENČÍN REGION, SLOVAKIA

A kutatás eredményei szerint a múltban, a finomabb mintázatú motívumokat a Szlovákia nyugati részén, beleértve a trencséni térséget is, részesítették előnyben. A szlovákiai szellemi kulturális örökség 2015-ös reprezentatív listájára való felvétele után, 2018-ban a kékfestést felvették az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára is, Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország és Szlovákia közös projektjének eredményeként.

                                                                                    Blueprint - THE TRENČÍN REGION, SLOVAKIA