KELET ELBÁN TÚLI TERÜLET (OSTELBIEN) ÉSZAK SZÁSZORSZÁGBAN

.

FÉNYKÉP: EAST ELBIA ASSOCIATION GITTA MARTINI,LEIPZIG

Ostelbien egy olyan hely, ahol a természet, a táj szépsége és a helyi közösségnek a hagyományhoz fűződő szoros kapcsolata a forrása az emberek ragaszkodásának a régiójukhoz, és ez arra ösztönzi a turistákat, hogy látogassanak el a Német Szövetségi Köztársaság e bájos részébe.

Kelet Elbán túli terület, Ostelbien - ezt a evet kapta az Elba folyó jobb partján, az Észak-Szászország kerületében található 161 km²-es terület, amely Szászország szabad államát Szász-Anhalttal és Brandenburggal köti össze. Körülbelül 6 400 lakos - a kelet-elbaiak - él az Arzberg és Beilrode önkormányzat 29 kerületében, amelyek közös közigazgatási közösséget alkotnak, valamint a nagy kerületi székhely, Torgau kelet-elbai részén.
A régiót a bájos táj jellemzi, ahol a természeti környezet még mindig érintetlen. Az Elba a hódok és a fehér gólyák otthona. Az egyedi biotópok vonzák
az embereket, hogy jöjjenek el és fedezzék fel őket:

- idilli Elba-rétek az »Alte Elbe Kathewitz« természetvédelmi területtel,

- a »Prudel Döhlen« tájvédelmi terület,

- parkok Zwethauban, Triestewitzben és Tauschwitzban.

A Kelet Elbán túli terület, Ostelbien sok turisztikai látványossággal is rendelkezik. A kilenc történelmi kastélyon, a lovagi birtokokon és az udvarházakon kívül a régió tizenkét templomát is valódi építészeti drágaköveknek tekinthetjük.

Maga a régió és a Német Szövetségi Köztársaság nemcsak elképesztő anyagi örökségéről híres, hanem a szellemi kulturális örökség érdekes megnyilvánulásairól is.

Összesen 88 kulturális érték és kilenc megőrzésre érdemes gyakorlati példa szerepel a „Szellemi kulturális örökség országos listáján”.

Ezeket öt különféle területre osztják:

- a szóbeli hagyományok és a kifejezési formák átadása (beleértve a nyelvet is),

- előadóművészet,

- társadalmi gyakorlatok, rituálék és fesztiválok,

- a természettel kapcsolatos ismeretek és gyakorlatok,

- hagyományos kézműves technikák.

A szövetkezetek német koncepciójának az UNESCO listájába történő felvételével 2016-ban megjelent egy, a kulturális örökség hatodik területe, amely addig nagymértékben támaszkodott a társadalmi önszervezés formáira.

Az orgonazene (2017) és a kékfestés (2018) az utóbbi években került fel az UNESCO listájára, amelyet Németország javasolt mint örökségi formálják, amelyek most már felsorakoznak a többi örökségi forma mellett; ami a kenyérsütés, a Skat játék, a Rajna-vidéki karnevál, a dialektus színházi hagyomány, a szülészet, az Epiphany éneklés és a kelet-fríz teakultúra mind példaértékű szellemi kulturális javak a Német Szövetségi Köztársaságból.

Az ARTISTIC projektben a Kelet Elbán túli terület, Ostelbien régiót képviseli:

- b&s consulting and training for the rural area GmbH

.

FÉNYKÉP: FOTO: EAST ELBIA ASSOCIATION GITTA MARTINI,LEIPZIG

A cikkben szereplő információk és a fényképek a „ Kelet Elbán túli terület, Ostelbien szellemi kulturális örökség” című kiadványból származnak, amelyet a b&s consulting and training for the rural area GmbH készített az „ARTISTIC” projekt részeként.