PODKARPACKIE REGION IN POLAND

.

SLIKA: KRZYSZTOF BOCHENEK

Podkarpatsko vojvodstvo se nahaja na jugovzhodu Poljske, ene najvzhodnejših regij Evropske unije. Na vzhodu regija meji na Ukrajino, na jugu pa na Slovaško.

Skozi stoletja je bilo ozemlje podkarpatskega vojvodstva območje etnične, politične in verske skupnosti. Lega regije »na meji stičišča kultur« je pomembno vplivala na obliko ohranjene kulturne dediščine do danes. Procesi naselitve, v katerih so kulture, povezane s poljskim, nemškim, slovaškim in ruskim prebivalstvom ter številnimi etničnimi in verskimi skupinami soobstajale ena ob drugi, so se trajno vtisnile v kulturo regije. 

Kulturna identiteta regije poleg stvarnih dokazov vključuje tudi številne manifestacije nesnovne kulturne dediščine. Le-te so nosilec identitete, ki jo oblikuje tradicija, pa tudi individualni in kolektivni spomin. Zato imata njeno vzdrževanje in promocija zelo pomembno vlogo pri ustvarjanju in krepitvi občutka pripadnosti podkarpatski skupnosti. 

Geografske in naravne razmere ter izjemna raznolikost virov kulturne dediščine Podkarpatskega vojvodstva pomenijo, da je kulturna krajina bogata in raznolika. Naravni viri in naravni atributi regije so imeli velik vpliv na oblikovanje manifestacij kulturne dediščine, kot je Lesena arhitekturna pot. Regija slovi tudi po odlični kulinariki, posebno znana kulinarična pot Podkarpackie Tastes šteje 50 stavb, in je ena največjih tovrstnih poti na Poljskem.   

Informacije in fotografije, vključene v ta članek, so iz brošure "POLJSKA - PODKARPACKIE VOIVODESHIP. NESNOVNA KULTURNA DEDIŠČINA", ki jo je pripravila Regionalna razvojna agencija Rzeszow - projektni partnerji ARTISTIC. 

V projektu ARTISTIC Podkarpatksko regijo predstavljajo:
Rzeszow Regional Development Agency.