SÁRKOLLEKTÍVA

.

A 2017. novembere óta egyesületként működő csoport megalakulását Bihari Ádám, Medvey Boldizsár, Radev Gergő építész egyetemi éveik alatt végzett közös munkálkodása alapozta meg. Céljaik: A vályogalapú építéskultúra erősítése, az épített örökség szakszerű és közösségi részvételen alapuló védelme. 

Miért?
A hazai lakóépület állomány 25%-a vályogfalú. A karbantartásukhoz szükséges módszerek, és egyéb hagyományos építési eljárások tudása nagyrészt kiveszett. 

Hogyan?
Munkamódszerük alapja a szakmai képzések kidolgozása és a tudásátadás. A helyi építéskultúra újrafelfedezése, tudatosítása és annak hozzáférhetővé tétele. 

Mit? 
A környezetre és korra reagálva nyitott, professzionális képzésrendszer létrehozása a szakmai és a civil közönség számára. Ennek alapjai a természetes anyagok, a hagyományos építési technológiák, a kétkezi munka és az emberi kapcsolatok.

Kik ők?  
Fiatal építészekből álló, egyesületként működő szakmai szerveződés. Nyitott szemléletű építészek, akik nem csak az asztalnál, de a terepen is dolgoznak. Az elméleti és gyakorlati tapasztalatuk azt a felismerést hozta, hogy az életükben változatosságra, kiegyensúlyozott arányokra van szükség minden téren. 

A cikkben szereplő információk és a fényképek a Nyugat Pannon Regionális és Gazdaságfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által készített, "ÉLŐ FOLK RÉSZVÉTEL - NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ (HU), szellemi kulturális örökség" című kiadványból származnak.