SPLAAVRJANJE ULANOW

.

SLIKA: ARCHIVE OF THE RAFTING BROTHERHOOD UNDER THE INVOCATION OF SAINT BARBARA IN ULANÓW

Splavarji so predstavniki poklicne skupine, ki se ukvarja s staro prakso raftinga, to je prevoza blaga po rekah. Splavarji so bili praviloma kmetje, ki so živeli v rečnih vaseh, za katere je bila to dodatna sezonska dejavnost.

Sčasoma so ustvarili posebno folkloro, vključno z narečjem, izrazoslovjem, pesmimi in obredi splavarjenja. Obdobje ustanovitve rafting bratovščine, tj. Takratni čolnarji in splavarji Ulanówa so na trge v Gdansku dostavljali veliko različnih dobrin iz globin države, vključno z lesom, lesnimi izdelki, npr. smola, katran in pepelika. Ob vrnitvi domov so prinesli pisane šivalne niti, igle, rute, kroglice itd. Denar, ki je bil takrat zaslužen, je moral biti dovolj za splavarje in njihove družine za celo leto. Domov so se vrnili na praznik svete Barbare, ki so jo častili kot zavetnico in jih je ščitila pred nenadno in nepričakovano smrtjo. Izginotje teh plovil je bilo zagotovo rezultat hitrega razvoja železnic v drugi polovici devetnajstega stoletja, čeprav so se zaradi redkosti železniških prog v bližini zgornjega in srednjega toka San v tej regiji rafting izleti nadaljevali s skoraj neomejeno frekvenco.

Po nacistični okupaciji se je vodni prevoz lesa nadaljeval v omejenih količinah, po drugi svetovni vojni pa s trgovino na prostem trgu ni imel veliko opravka. Stare tradicije so se ponovno vzpostavile leta 1991, ko je bilo ustanovljeno združenje pod imenom Bratstvo ljubiteljev ozemelja Ulanów pod priklicem svete Barbare v Ulanówu. Glavni cilj dejavnosti združenja je bil spomniti se zgodovinskih tradicij raftinga ter razviti in gojiti sodobne oblike te dediščine.

Največji uspeh bratstva je bila ponovna aktivacija splavarjenja po skoraj 50-letnem premoru. Ulanów se lahko pohvali tudi z enim bolj edinstvenim običajem, to je navijaški sod, ki se uporablja med večjimi slovesnostmi. Meščani Ulanówa so v bratovščini, ki v starem Ulanówu promovirajo hrano in tradicijo špirovcev. Trenutno splavarji ponujajo priložnost za preživljanje prostega časa v naročju narave z splavarjenjem po mraku ter priložnost za spoznavanje zgodovine Ulanów v obliki sprehoda po mestu in obiska zbornice Splavarske tradicije. Ohranjajo tudi tradicionalne jedi špirovcev, med katerimi so na seznamu tradicionalnih jedi sladke palačinke s špirovci, sladke palačinke na božični večer. 

Informacije in fotografije, vključene v ta članek, so iz brošure "POLJSKA - PODKARPACKIE VOIVODESHIP. NESNOVNA KULTURNA DEDIŠČINA", ki jo je pripravila Regionalna razvojna agencija Rzeszow - projektni partnerji ARTISTIC.