Lehetne rosszabb is – helyzetkép a járvány-sújtotta magyar építőiparról

NEWS FROM HUNGARY
19.06.2020
Written by Energiaklub

Áprilisban az építőipar teljesítménye 1,3%-kal elmaradt az előző havi szinttől, így márciussal (-5,2%) együtt immár két egymást követő hónapban csökkent a termelés volumene. Éves összevetésben is visszaesést jelez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az ágazat 2,1%-kal maradt el a tavalyi amúgy sem túl magas szintjétől.

A Portfolio.hu elemzése szerint a csökkenésében egyszerre jelent meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás és az építőipar már egy éve tartó stagnálása is. Továbbá hozzájárul az is, hogy az uniós forrásból finanszírozott állami beruházásokban nem lehetett fenntartani az előző évek óriási növekedését.

Bár a koronavírus-járvány a legtöbb gazdasági mutatót lerontotta, a KSH legfrissebb jelentésében vannak jó hírek is az építőiparra vonatkozóan. Például az új lakóingatlanokra kiadott engedélyeknél éves rekord dőlt meg: áprilisban összesen 1007 új lakóingatlanra adtak ki engedélyt a hivatalos KSH-adatok szerint, ami idén eddig a legmagasabb havi érték. Összehasonlításként: januárban, februárban és márciusban 735-865 engedély született. Az Ingatlan.com elemzése szerint főként családi házakat adtak át, az áprilisi összes engedély 84 százaléka ilyenre szól. A többlakásos épületekre kiadott engedélyek száma 50 százalékkal, 666-ra csökkent. A családi és ikerházak sikerében szerepe lehet a „karanténhatásnak”, sokan ugyanis inkább a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt érdeklődnek.

Az Opten céginformációs adatbázis-szolgáltató adatai szerint az általánosan csökkenő cégalapítási szám ellenére az építőipar még a bizakodóbb iparágak közé tartozik. Mind a nemzetközi, mind a hazai kilátások csak enyhe termelési visszaesésről és hangulatesésről tanúskodnak. 2020 áprilisában csupán 293 építőipari vállalkozás indult Magyarországon, ez ugyan alacsonyabb, mint az elmúlt három évben tapasztalt értékek, de még mindig a 2016-os havi átlag felett van. Az építőipari adatokban egyértelműen meglátszik a koronavírus okozta gazdasági visszaesés hatása, ugyanakkor a hosszú távú projektek egyelőre lendületben tartják az ágazatot.