digitalLIFE4CE in BioValley Investments: spoznavanje italijanskega zdravstvenega sistema

Ljubljana, 31. July 2019


Slavna investitorska Sallie Krawcheck pravi, da je glavno nenapisano pravilo za uspeh v poslu, mreženje. V Healthday.si se strinjamo, zato članom skupnosti odpiramo vrata doma in v tujini.Tokrat smo 11 slovenskih podjetij peljali v Trst na študijski obisk v organizacijo BioValley Investments. 
Najprej nas je sprejel Diego Bravar, direktor BioValley Investments. Gospod Bravar je predstavil zdravstveni sistem v Italiji in Furlanijo-Julijsko krajino. Poudaril je, da je sektor zdravstvenih, medicinski, biotehnoloških in IT rešitev, ki jih rad imenuje s skupnim imenom “BioHighTech” v regiji izjemno razvit in zaposluje več kot 5000 ljudi ter nudi odlično raziskovalno podporo z univerzami in kliničnimi centri. Za konec je povedal, da smo si tako geografsko blizu, da ni razloga, da ne bi poglobili skupnega sodelovanja in tako močnejši skupaj nastopili na mednarodnih trgih.
Sledilo je predavanje, osredotočeno na uredbi o medicinskih pripomočkih oz. in vitro diagnostičnih  medicinskih pripomočkih; Uredba (EU) 2017/745 (MDR) in Uredba (EU) 2017/746 (IVDR), ki ga je vodil Roberto Belliato. Obe uredbi bosta kmalu stopili v polno veljavo in mnoga podjetja se bodo morala ustrezno prilagoditi; eden od razlogov zakaj v Healthday.si skupnosti dajemo tolikšen pomen na razjasnitev vseh postopkov in procesov, ki so nemalokrat, izjemno kompleksni.
Stefano Bergamasco, podpredsednik združenja italijanskih kliničnih inženirjev je nadaljeval s predstavitvijo italijanskega zdravstvenega trga in trga medicinskih naprav, ki letno doseže vrednost 11,5 milijard evrov samo v Italiji. Glavni odjemalec je javni zdravstveni sistem, dobavitelji in distributerji pa so tako konglomerati kot manjša podjetja, ki velikanom uspešno konkurirajo. 
Najpomembnejši del dneva pa je bil odmor za mreženje. Slovenskim podjetjem se je na obisku pridružilo kar nekaj sorodnih italijanskih podjetij in med udeleženci se je razpletla živahna debata. Za nekaj podjetij smo, na njihovo željo, organizirali tudi usmerjene B2B pogovore. Vsekakor pa je prav vsak od udeležencev spoznal vsaj eno podjetje s katerim bi bilo zanimivo sodelovati tudi v prihodnje, najsi je to bilo italijansko ali slovensko.
Srečanje smo zaključili s predstavitvijo inkubatorja Bio4Dreams, ki ima uradne prostore v Milanu, vendar izpostavo tudi v Trstu, ki je odprta tudi za slovenska podjetja, ki želijo razširiti svoj posel v Italijo oz. poiskati ustreznega italijanskega partnerja, bodisi iz industrije ali raziskovalne sfere. Laura Cerni iz grozda CBM je sklenila srečanje s povabilom udeležencev na prihajajoča dogodka: Meet in Italy for Life Sciences (oktobra 2019) in ESOF 2020 – odlični priložnosti za utrditev vzpostavljenih stikov in pridobitev novih. 

Bi se naslednjič želel pridružiti takšnemu obisku? 9. septembra nas lahko najdeš na druženju biotehnoloških podjetij v Benetkah; svoj interes prijavi tukaj ali pa se obrni na Urško iz Tehnološkega parka Ljubljana (urska.rauter@tp-lj.si). 

Opisane aktivnosti so-financira program sodelovanja V-A Interreg Italija-Slovenija.