Áfonyaszüret

.

A málna, a szeder, a vörös áfonya, a gomba, de elsősorban a fekete áfonya a dél-csehországi erdők kincsei közé tartozik időtlen idők óta. A fekete áfonya szedése és feldolgozása a helyi folklór részét képezi, és az ebből a gyümölcsből készült ételek receptjeit az egyik nemzedékről a másikra adják tovább.

Nem csak a fekete áfonya, hanem a gombák szedése és feldolgozása is évszázadok óta helyi különlegesség. A gomba szedése a mai napig szenvedélye Dél-Csehország lakosainak. A gombákat szárítják, fagyasztják, vagy befőzik, és még  ma is a hagyományos gombás ételt fogyasztják karácsony estéjén;
a hámozott árpával készített gombát (az étel neve kuba), ez a karácsonyi étkezés szerves része. Borovany, amit jól megérdemelten áfonya-paradicsomnak neveznek, egy olyan hely, ahol a helyi lakosok azzal az ötlettel álltak elő, hogy fesztivált szeretnének szervezni. Az eredetileg helyi esemény néhány év alatt az egyik legsikeresebb regionális gasztronómiai és folklór specialitássá nőtte ki magát.

Július második hétvégén a borovanyi kolostor, valamint az egész város kékbe öltözik, a helyi egyesületek és önkéntesek pedig áfonyás finomságokat készítenek az áfonya szerelmeseinek ezrei számára, különféle módon feldolgozva. Sütemények, lekvárok és dzsemek, likőr, koktélok, bor, žahour (áfonyakrém) vagy friss áfonya értékesítése, amivel csaknem 4 tonna áfonyát fogyasztanak el illetve használnak fel. A fekete áfonya-kóstolást
a hagyományos kézműves vásár és gazdag kulturális program egészíti ki gyermekek és felnőttek számára.

A cikkben szereplő információk és a fénykép a Dél-csehországi Kereskedelmi Kamara által készített "JIHOČESKÝ RÉGIÓ, ČESKÁ REPUBLIKA - SZELLEMI KULTURÁLIS Örökség" című kiadványból származik.