A BOVEC REGIÓ SZLOVÉNIÁBAN

.

FÉNYKÉP: ALEŠ FON

A Bovec régió Szlovénia északnyugati részén fekszik, három nagy európai kulturális terület - szláv, germán és római - kereszteződésében. 

A Bovec régió a történelme okán is, egy valódi multikulturális régió, amely egykori fontos tranzitútvonalon helyezkedik el, valamint a természeti erőforrásai miatt különbözik az Alpok egyéb területeitől, ami kultúráján is megmutatkozik. Késő tavasszal a környező hegyoldalra tekintve a zöld színárnyalatok dominálnak - az erdők lassan, de állandó erőfölénnyel, benépesítették a korábbi legelőket. 

A múltban a gazdálkodás és különösen a kis szarvasmarhatartás jelentős hatást gyakorolt a térség kulturális tájára. Nem olyan régen - a 20. század elején - történt, hogy két angol turista a Bovec régiót „sziklás sivatagnak” nevezte. Ma ennek a területnek a 80% -át erdő borítja. Annak ellenére, hogy ez jelentősen megváltozott a mezőgazdasági tevékenységek hanyatlása miatt, napjainkban egyre növekszik a tudatosság a gondozott kulturális táj fontosságával kapcsolatban. Ez nemcsak a turizmus, hanem különösen a helyi lakosság életminősége szempontjából fontos terület. 

Az alpesi világban a kapcsolat a múlttal döntő fontosságú, hiszen fenntartható módon kell alkalmazkodni az idővel bekövetkező változásokhoz.
A kulturális táj fontosságának megértése, az ősök munkájának tiszteletben tartása, valamint a történelmi események által egyidejűleg hagyott nyomok szintén hozzásegítenek önmagunk megértéséhez. 

A Bovec régió különbözik az éghajlatát tekintve is, valamint a környezet és a történelem, valamint a nyelv szempontjából is, és mindezek az elemek tükröződnek az emberek jellemében, karakterében. A jó, termékeny talaj és a gazdag erdők megteremtik az alapot az Alpok anyagi jólétéhez, ám itt
a meredek homokmedencékből hamarosan magas hegyek nőnek, így a gazdag mezők és legelők számára nincs sok hely, amely lehetővé tenné
a mezőgazdaság fejlődését. A túlélés érdekében a helyi lakosság nagy részének mindig más gazdasági tevékenységekhez is kellett nyúlnia. 

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek Bovec Város Önkormányzata és Jarina, a Vidékfejlesztési Szövetkezet - ARTISTIC projektpartnerek által készített "SZLOVÉNIA - A BOVECI RÉGIÓ. SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG" című brossúrából származnak. 

Az ARTISTIC projektben a Bovec régiót képviselik: