A BOVECI ’KRAFI’ KÉSZÍTÉSE

.

FÉNYKÉP: ROK PETELIN

Az alpesi-mediterrán hatású Boveci régióban egyszerű alapanyagokból készült ételeket alakultak ki, egyedi, helyi ízzel. A boveci konyha középpontjában a „krafi”, egy helyi desszert áll, egy helyi alapanyagokból készített desszert, amely a tányéron a kulturális élmények szintézisét adja. A név germán eredetű, a fahéj az Adriai-tengeri kikötőkből származik, és a töltelék hazai Sackel körtéből készül.

A fontos ünnepek idején, amikor a háziasszony gondosan előkészítette az otthont a nagy, családi ünnepségre, a „krafi” soha nem hiányzott az asztalról. Az egész elkészítési folyamat legalább öt órát vesz igénybe, és röviden a következőképpen írható le: a keverék töltéséhez - „bulja”, aszalt Sackel körtét, amit „klocenek” hívnak, főzni és pépesíteni kell, majd sűrítőként kukoricaliszt kerül bele, majd sült hagymát kell hozzáadni, hogy édesítse, jön még bele őrölt dió – a „bure”, reszelt alma, mazsola – a „cvejbe”, cukor és rum a gazdagságért. Gőzgombócokat készítenek, amelyeket „buljával” kell kitölteni, és
a tetejét az ujjakkal kakastarély alakjára kell nyomkodni. Ezután a „krafit” sós vízben megfőzzük, olvasztott vajjal és sült zsemlemorzsával tálaljuk, és kissé megszórjuk fahéjjal – a „kanelával”.

A „Krafi” ünnepi ételként a karácsonyi ünnepi étkek része, mivel az emberek karácsony estéjén  ezt eszik, mielőtt az éjféli misére mennek. Sok helyi még mindig ragaszkodik a hagyományokhoz és csak karácsony estéjén készíti el a „krafit”, míg mások különféle ünnepekre és különleges alkalmakra is elkészítik. A recept bizonyos szabadságot biztosít; a töltelék vagy a tészta háztartásonként kissé eltér, de mindegyikben közös, hogy van benne kloce, amely Szlovénia területén egyedülálló. Ma a „krafit” desszertként fogyasztják, és szerves részét képezik egyes boveci éttermek és kulturális rendezvények kulináris kínálatának is.

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek Bovec Város Önkormányzata és Jarina, a Vidékfejlesztési Szövetkezet - ARTISTIC projektpartnerek által készített "SZLOVÉNIA - A BOVECI RÉGIÓ. SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG" brossúrából származnak.