A GROSSTREBENI KENYÉRSÜTÉS HAGYOMÁNYA

.

FÉNYKÉP: EAST ELBIA ASSOCIATION

A kenyér, amelyről úgy gondolják, hogy ez az egyik legrégebbi étel, amelyet az emberek esznek, és, ami manapság a németek kedvenc étele. Óriási számú kenyérfajtát lehet előállítani a liszt, víz, só és kovászoló szerek (például kovász vagy élesztő) alapanyagainak felhasználásával, más összetevőket nem is említve.

Manapság, csak Németországban 3 238 különböző kenyérfajtát ismernek.

Természetes alapanyagok, rengeteg idő a keléshez, és alaposan átsütött tészta - ezek a legfinomabb, ízletes kenyér mögött rejlő titkok, és ezeket
a Großtrebenből származó Heiko Schröder mester is így vallja. Az Elbán túli terület északkeleti részén található Beilrode településen fekvő vidéki pékséget elődei alapították 1920-ban. Körülbelül egy évszázaddal később a pékmester új, korszerű kenyérféléket készít, például,magas fehérje tartalmú kenyeret, és rostban gazdag, de csökkent szénhidrát tartalmú kenyérféléket. Ennek ellenére ő is ismeri és fenntartja a hagyományos kenyér minőséget.

A helyi Ringbrandofen Großtreben történelmi emlékmű 150. évfordulója alkalmából, 2015. áprilisában a pékség ősi recept alapján állította elő
a „Großtrebener Ringbrandofen-Brot” -t. A koszorú alakú kenyértésztában speciális összetevőket - káposztát és sonkát dolgoztak fel. A magyarázat annyira egyszerű, mint amennyire logikus is: ezeket az ételeket így nem kellett külön tányéron tálalni, mivel ezek mind belekerültek a veknibe.

Más kenyérreceptek, mint például az apáról fiúra szálló „Nagypapa Willi-Brot”, szintén szerepelnek a pékség aktuális kínálatában - és ma is vannak szerelmeseik. Kenyereihez a pékmester saját, gondosan előkészített és elkészített természetes savanyúságát használja. Magasan képzett alkalmazottak, akik átfogó ismeretekkel és készségekkel rendelkeznek a sütés területén, valamint számos más beszállító alkotja ezt a nagyszerű csapatot, amelynek csak egy célja van: megsütni a tökéletes kenyeret.

A cikkben szereplő információk és a fényképek a „ Kelet Elbán túli terület, Ostelbien szellemi kulturális örökség” című kiadványból származnak, amelyet a b&s consulting and training for the rural area GmbH készített az „ARTISTIC” projekt részeként.