A TRENCSÉNI RÉGIÓ ÉS ANNAK SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGE

A Trencséni Régió Szlovákia északnyugati részén található - a Vág-mente középső részén, amely Szlovákia leghosszabb folyóján. Szomszédságában találhatók Zsolna, Besztercebánya, Nyitra és Nagyszombat önkormányzati régiói. A régió északnyugati határai egybeesnek a cseh-szlovák határral.

                                                                            Trencin

Az egyedülálló kulturális örökséget a történelmi helyek fenséges épületei; régi templomai vagy kúriái őrzik. Trencsént Vágmente gyöngyének tekintik, és megszerezte a "Vág folyó és a Tátra hegység urának, Csák Máténak a városa" címet is. Trencsén büszkesége a  legendás trencséni kastély.
A sajátos és hiteles kulturális örökség, ideértve a tárgyi és a szellemi szempontokat is, különösen a vidéki térségekben található meg, míg a városok mindig is kézműves központok voltak. A régió egészét gyönyörű népviseletek, eredeti zene, élénk folklór hagyományok, valamint a természeti források hazai felfedezése jellemzik. A kézművesség a régi kisvárosokban a múltban magasan fejlett volt. Puhót a 18. században a ruházati műhelyeiről ismerték. Az egyik tipikus termékük a kékfestő volt, amely kék színűre festett anyagon fehér mintát hagy. ”Ezt a szövetet csodálatos nemzetiségi ruhák készítésére használják. Ezt a hagyományt a Stanislav Trnka gyár újjáélesztette.

                                                                           Trencin

Az üveg kézművesség és a művészet iránt érdeklődők közel 3700 szlovák termékből álló kiállítást tekinthetnek meg a Szlovák Üvegmúzeumban, a Schreiber család felújított reneszánsz kastélyában, Lednicróna városában. Manapság ez az üveggyártási hagyomány továbbra is virágzik annak köszönhetően, hogy a szlovák tervezők ötlete szerint kézzel és gépi úton is készítik a termékeket.

                                                                           Trencin

A Miava környékén, a Cseh Köztársaság határán fekvő, távoli hegyekben megbújó települések jellegzetes területe nem csupán a történelem szerelmeseit vonzza, hanem a népi építészet és a folklór iránt érdeklődő látogatókat is. Ez egy fontos néprajzi terület, a régi tanyák eredeti népi építészetével, a helyi szokásokkal és hagyományokkal. Ez a különleges folklór látható azokon a a kulturális örökségi fesztiválokon, amelyeket a Trencséni régióban (Trencséni önkormányzati régió) rendszeresen tartanak. Az ARTISTIC projektben a Trencséni Régiót képviselik:

                                                                           Trencin

- Slovakian Chamber of Commerce and Industry (SCCI)