ARZBERGI BŐRMŰVESSÉG

.

FÉNYKÉP: EAST ELBIA ASSOCIATION

A bőrművesség a bőrfeldolgozást és annak kereskedelmét jelenti. A középkorban a bőrművesek termékeit szinte kizárólag az állattartásban használták (nyereg, nyakörv, kantár, hajtószár). Manapság ez a foglalkozás magában foglalja az autók, repülőgépek vagy csónakok számára végzett munkát is.

Cipész, táskás vagy szíjgyártó (egykori bőrmegmunkáló szakma) is ide kapcsolódó szakmának tekinthető.

A bőrművességnek történelmi otthona is található a keleti Elbán túli területen. Nem kizárólag a lovagláshoz szükséges bőr termékek iránti igény mutatkozott itt meg az 1686 óta fennálló graditzi lovas hagyományok miatt; hanem a mindennapi vidéki életben is keresettek voltak a bőr termékek: kantárok és hámok ló és szarvasmarha számára, a munkához a földeken és szállítási célokra, valamint a nyergek és nyereg tartozékok, amelyeket lovagláshoz és a vidéki nemesség a kirándulásokhoz használt.

A 2010-es évekig a Kaucklitzben található Bankrath bőrműves vállalkozás három generáción át mindenféle bőrkészítményeket gyártott: öveket, moped üléshuzatokat, traktorok tetejét, valamint a lószerszámokat. Az övek és a cipők kis hibáit is szakszerűen javították ki.

2018. decemberében az Arzberg Heimatverein új tematikus szobát nyitott a „Heimatstube” (faluház) területén – melynek neve: „Sattlerzimmer” (nyeregcsarnok). Az edényekkel, a gépekkel, a sablonokkal, az eszközökkel és a képekkel – melyeket az utolsó bőrműves mester Siegfried Bankrath gyermekei adományoztak a településnek - ez az átfogó kiállítás életre kelti ezt az ősi mesterséget.

A cikkben szereplő információk és a fényképek a „ Kelet Elbán túli terület, Ostelbien szellemi kulturális örökség” című kiadványból származnak, amelyet a b&s consulting and training for the rural area GmbH készített az „ARTISTIC” projekt részeként.