AZ ARTISTIC NYILVÁNOS ZÁRÓESEMÉNYE

.

2020. július 7-én 115 közép-európai résztvevő, köztük a projekt partnerei, szakértői és a szellemi kulturális örökség területén aktív helyi szereplők találkoztak, hogy nyilvános, online záróesemény formájában összefoglalják és megünnepeljék az ARTISTIC projekt végrehajtásának három évét, melynek címe: "A szellemi kulturális örökség mint a helyi és regionális fejlődés motorja".

Az eseményt Roberto Santolamazza, a t2i Technology Transfer and Innovation / t2i technológiatranszfer és innováció képviselője - az ARTISTIC vezető partnere nyitotta meg. Santolamazza úr bemutatta a résztvevőknek az ötleteket, a célokat, a feltételezéseket és a legfontosabb eredményeket, valamint a projekt hozadékait. Előadása során különös figyelmet szentelt Közép-Európa nyolc régiójában végrehajtott kísérleti tevékenységeknek, amelyek célja
a szellemi kulturális örökség területén zajló kezdeményezések kiválasztása volt, amelyek számára a nyújtott támogatásoknak köszönhetően üzleti terveket dolgoztak ki, és azon projektek azonosítása, amelyek fejlesztési szakasza és kezdeményezőik készenléte lehetővé tette a közösségi finanszírozás tesztelését mint ezeknek a vállalkozásoknak a finanszírozási eszközét.

Christophe Ebermann, az Interreg CENTRAL EUROPE program közös titkárságából bemutatta az Interreg CENTRAL EUROPE programot, különös tekintettel a kulturális örökség témáinak támogatására, mind a tárgyi, mind a szellemi témakörökben. Ebermann úr hangsúlyozta, hogy az Interreg CENTRAL EUROPE program 4 pályázati felhívásának köszönhetően eddig 24 nagyon érdekes, kultúrával kapcsolatos projektet hajtottak végre,
a támogatható költségek összértéke 49,3 millió Euro. Az Interreg CENTRAL EUROPE program keretében tett kezdeményezések több, mint 230 szervezet együttműködését tette lehetővé. Ebermann úr előadásában megemlítette az inkluzív megközelítést is, amelyet az új CE-programban alkalmaznak majd a 2021-2027-es évekre.

Gertraud Koch, a Hamburgi Egyetem Európai Etnológiai Intézetéből, amely a Hamburgi Egyetemet képviseli - az ARTISTIC projekt kutatópartnere - beszélt a szellemi kulturális örökség szerepéről a fenntartható regionális fejlődés előmozdításában. Koch asszony tájékoztatta a hallgatóságot arról, hogy manapság a gazdasággal és az ökológiával kapcsolatban nagyon fontos a helyi tevékenységek kultúrán keresztüli megerősítése, és a pandémiás időszakban ez a megközelítés még relevánsabb, mint korábban. Az előadás során Koch asszony utalt, többek között a szellemi kulturális örökség (ICH) társadalmi figyelembe vételének, a kultúra mint fontos erőforrás szerepének említésére, amelytől a regionális fejlődés függ, valamint a hamburgi egyetem kutatási támogatása alatt álló partnerség által készített fő eredményekre is.

A konferencia fontos részét képezte a sikertörténetek, a nyolc közép-európai régióban elért eredmények és az ARTISTIC projekt megvalósítása által kezdeményezett változások bemutatása. A 12 projektpartner képviselői beszéltek a projekt tapasztalatairól és tanulságairól, valamint a helyi szereplők szerepéről az átalakulás folyamatában.

Valentina Lapiccirella Zingari, az UNESCO munkatársa a záró prezentációjában említést tett a szellemi  kulturális örökségről, annak jelentőségéről és perspektíváiról a helyi és regionális fejlesztés összefüggésében, különös tekintettel az örökség meghatározására és átgondolására, az örökség alakulására, az EU normáira és politikájára, a kulturális jogokra, a regionális fejlesztésekre, a területi együttműködésekre, a közösségek bevonására,
a civil társadalom felhatalmazására és a szellemi kulturális örökség szerepére mint az ellenálló képesség forrására a vészhelyzetekben.

Örülünk, hogy a szellemi kulturális örökség megóvása nagyon sok ember számára fontos, és annak ellenére, hogy a projektünk véget ér, Közép-Európa nyolc régiójában minden tevékenységünk folytatódni fog a helyi Szellemi kulturális örökség irodai pontok munkáinak köszönhetően.

Az ARTISTIC munkánk eredményeit az ENTRIBU platformon osztjuk meg, ahol többek között eszközöket, stratégiákat és iránymutatásokat találhatnak
a helyi szellemi kulturális örökség szereplőivel, a magánbefektetőkkel és még sok mással kapcsolatban: https://www.entribu.eu/en.