BEILRODE BLITZE BLAU-MUSIKE

.

FOTOGRAFIJA: EAST ELBIA ASSOCIATION

Oblečeni so v modro bele costume, njihova glasba zveni predirljivo in njihov nastop je entuziastičen. “Blitze Blau-Musike” glasbeniki Beilrode vedo kako pritegniti občinstvo s prvim taktom. “Gut-Laune-Kapelle” (godba dobrega počutja) je bila ustanovljena 6. Maja 2001 s strani mladega kvarteta moških pevcev. To je tudi glasbeni oddelek Beilroder Karnevalsclub BKC, ki je bil ustanovljen 1953, kar ga uvršča na vrh najstarejših saških karnevalskih združenj. Karnevalsko veselje širijo tekom celega leta.

Kar se je začelo ko avtodidaktična amaterska kombinacija zvokov, se je do danes razvila v dobro netrenirano glasbo, saj jo igrajo na note. Repertoar dva ducata glasbenikov vključuje popularno glasbo dobrega počutja, kot tudi starejše rock and roll in pop skladbe. S timpani in bobni, kot tudi s trobili, vključujoč trobento, tubo, pozavno in rog, igrajo glasbo v Gugge tradiciji. Gugge glasba (gugge: germansko za torbo, ki je uporabljena kot maska) izhaja z južne Nemčije in Švice, ter je bila prvič dokumentirana na baselskem karnevalu leta 1906. Pomeni “nekoliko odštekano” glasbo godbe na pihala, katero spremljajo tolkala, ki interpretirajo dobro poznane melodije različnih žanrov. Ne samo na odru, temveč tudi tekom različnih parad, ta glasba navdihuje poslušalce. Kar je tudi pomembno, vse godbe imajo originalna imena, uniformirane kostume in dogovorjene rituale.

Ko Beilrode “Blitze Blauen”, glasbeniki stari med 14 in 40 let, leta 2021 praznujejo svojo 20. obletnico, ne bodo praznovali samo njihovega hobija, temveč tudi negovali desetletja staro tradicijo veseljaške oblike zabave. Praznovanja bodo trajala tekom celotnega leta.

Informacije in fotografije vključene v tem članku so bile vzete iz brošure “Vzhodna Elbia - nesnovna kulturna dediščine”, ki jo je pripravil by b&s consulting and training for the rural area GmbH, kot del projekta ARTISTIC.