BEILRODE BLITZE BLAU-MUSIKE

.

FÉNYKÉP: EAST ELBIA ASSOCIATION

A kék-fehér népviseletbe  öltözött művészek zenéje megborzongat, az előadásmódjuk kitűnő; a beilrodei “Blitze Blau-Musike” zenészei értenek hozzá, hogy magukhoz láncolják az embereket, és lekössék a figyelmüket az első ütemtől az utolsóig.

The “Gut-Laune-Kapelle” (good mood band) was founded by a young quartet of men on the 6th of May 2001. It is the musical department of Beilroder Karnevalsclub BKC, which was founded in 1953, thereby making it the oldest Saxon carnival association. It spreads carnival cheer all year round.

A „Gut-Laune-Kapelle-t” (Jó hangulatú együttes) egy fiatal férfi kvartett alapította 2001. május 6-án. A Beilroder Karnevalsclub BKC zenei osztálya
1953-ban alakult, ezzel a legrégebbi szász karnevál egyesület lett. Egész évben élteti a karnevál-vidámságot.

Az összefogás, amely valaha autodidakta, amatőr kombinációként indult, napjainkban már nagyon jól képzettnek tűnik - a zenét kottákból játszák.
A kb. két tucat zenész repertoárjában szerepel a népszerű hangulatzene, valamint a régi nóták, a rock and roll és a pop számok is. Az üstdobjaikkal és
a dobjaikkal, valamint fúvós hangszereikkel, amelyek között szerepel a trombita, a tuba, a harsona és a tenor kürt, zenéjüket a legszebb Gugge hagyomány szerint játszák. Gugge zene (»Gugge«: alemán nyelven táskát jelent, itt a maszkra utal) a déli német régióból és Svájcból származik, és először a bázeli karneválon dokumentálták, 1906-ban. Ez a „kissé össze-vissza” rézfúvós zene, ütőhangszerekkel kísérve, újraértelmezi a különféle műfajok ismert dallamait. Nem csak a színpadon, hanem gyakran a különféle felvonulások sokasága alatt is ez a zene inspirálja hallgatóságot. Sőt,
a zenekarok eredeti nevekkel, egyenruhával és megszokott rituálékkal is rendelkeznek.

Amikor a Beilrode »Blitze Blauen« - a zenészek 14 és 40 év közöttiek - 2021-ben majd megünnepli fennállásának 20. évfordulóját, nem egyszerűen csak szenvedélyes lelkesedéssel ünnepelik kiemelkedő hobbijukat; hanem ezzel ők is ápolják az örömteli zenei szórakozás évtizedes hagyományát - és nem csak a karneváli időszakban.

A cikkben szereplő információk és a fényképek a „ Kelet Elbán túli terület, Ostelbien szellemi kulturális örökség” című kiadványból származnak, amelyet a b&s consulting and training for the rural area GmbH készített az „ARTISTIC” projekt részeként.