BOVECI SAJT

.

FÉNYKÉP: ROK PETELIN

A kiváló minőségű túróval együtt a boveci sajt a helyi pásztorok fő terméke. Nyers juhtejből készül, ami a tehéntejhez képest táplálóbb, mivel 50% -kal több természetes zsírt és fehérjét tartalmaz. Ezért teljes zsírtartalmú kemény sajtnak minősül. Néha kis mennyiségű tehén- vagy kecsketejet is adnak hozzá, de legfeljebb 20% -ot. A sajt kerek alakú, világossárga belső része közepesen lyukacsos, kis lyukakkal. Az értékesítés megkönnyítése érdekében ma minden sajt átlagosan 3 kg súlyú, míg a múltban 6 kiló súlyú sajtokat gyártottak, hogy könnyebben tudják leszállítani  a völgybe.

Sajtkészítő kultúra

A boveci sajtkészítési kultúra egyedülálló a szlovén Alpokban. Ez az egyetlen olyan terület Szlovéniában, ahol a juhtenyésztés célja kizárólag a sajtkészítés, mivel teljes zsírtartalmú kemény juhsajtot csak ebben a régióban gyártanak. A túlsúlyos bárányok, amelyeket elsősorban hús céljából adnak el tavasszal, jelentik az egyetlen kivételt. A boveci sajtot, vagy a Caseus de Plezio-t először fizetőeszközként említették az első tolmini telekkönyvben, amely 1377-ből származik. A boveci sajt nevét először az olasz Udine város árjegyzékében 1756-ban vették fel, bár az alpesi tejtermelés ezen a területen gazdag örökséggel büszkélkedhet a 15. századból. Amint az árlistából kiderül, a boveci sajt ára lényegesen magasabb volt, mint a többi sajtfajtáé. Ez a hagyományos termék a modern időkben is megőrizte különleges helyzetét, mivel az Európai Unió a „garantált hagyományos specialitás” védjegyet adományozta nekik.

Sajtkészítés folyamata

A boveci sajt előállítása általában nem különbözik önmagbanl a szokásos keménysajt-készítési folyamattól. A minőségi tej azonban előfeltétel. Átvitt értelemben a jó sajtot az istállóban kezdik el gyártani, és a sajtkészítők körében jól ismert íratlan szabály kimondja, hogy soha nem szabad rohammunkával készíteni a sajtot. A jó sajt előállításához nagy tudás, türelem és elszántság, valamint szeretet kell.

Manapság a völgy számos gazdaságában és három magashegyi, alpesi legelőn továbbra is sajtot termelnek, és ezeket főként a helyszínen értékesítik.
A folyamatosság fontosságát képviseli, valamint a sajtkészítés tudásának az átadását nemzedékről nemzedékre. Tehát, amikor megkóstoljuk a boveci juhsajtot, nem csak a teljes és enyhén fűszeres ízét ízleljük meg, hanem szembesülünk az e régióban több mint 500 éves sajtkészítés hagyományával is.

Az ARTISTIC projekt keretében végzett munka eredményeként elindult a régió számára jelentős „Sajtkészítés” kísérleti akció. A Felső-Soča-völgy Szarvasmarha-tenésztő Szövetsége keményen dolgozik egy modell felállításán, amelynek célja, hogy bizonyítsa, mennyire fontos a sajtkészítés gazdasági és turisztikai történetének összekapcsolása, a sajtkészítőket egy tető alá vonni, és így fejleszteni, mint „közös sajtkészítő üzemet”. Ennek az akciónak az az alapgondolata és előnye, hogy a gazdálkodókat mentesítjük bizonyos munkák alól. Így elsődleges tevékenységükre összpontosíthatnak, amely a háztáji szarvasmarha-tenyésztés és a kiváló minőségű tejtermelés. Ez a kísérleti akció lehetővé teszi a turisztikai szolgáltatók és a turisztikai gazdaságok összekapcsolását is. 

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek Bovec Város Önkormányzata és Jarina, a Vidékfejlesztési Szövetkezet - ARTISTIC projektpartnerek által készített "SZLOVÉNIA - A BOVECI RÉGIÓ. SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG" brossúrából származnak.