Platform (DT 2.2.4)


Webes GIS platform telepítése a HBA-ban bekövetkező változások és átalakítások integrált monitorozásához.

A Történelmi Épített Területek (Historic Built Areas – HBA) irányítása összetett és dinamikus mechanizmus. Rengeteg téma áll rendelkezésre, sok tematikus elemzést lehet megvizsgálni, miközben a jelenség idővel fejlődik, és a meghozott döntéseknek számos eredménye és hatása van.

A probléma megoldását segítő módszer az „Overlay mapping” (Átfedéses térképezés), ami a GIS (Geographic Information System – Földrajzi információs rendszer) rendszer megszületése óta annak szerves részét képezte [1]. Mc Harg eredeti alkalmazása egy manuális módszer volt, de lehetővé teszi azt, hogy megértsük, hogy hogyan lehet sok témát összekapcsolni, és hogy hogyan szolgálhat a térképes elemzés alapul egy terület irányításához.

Ugyanakkor a HBA-k esetében ez nem eléggé hatékony IKT eszköz. Jelenleg a GIS rendszerek még mindig túl szakmaiak, így nehezen használhatók ahhoz, hogy a közszféra és a magánszektor különböző szervezeti egységei és személyei közötti konfrontáció alapjául szolgáljanak (lásd a GIS-rendszerek felhasználásának akadályai).

A BhENEFIT projekt sikeresen kezeli ezt az akadályt: egy olyan felhasználóbarát GIS felületet tesztel, ami alkalmas arra, hogy megértsük, hogy vajon a GIS térképek lehetnek-e a HBA-kkal kapcsolatos tudásmegosztás és nyilvános viták alapja. Továbbá a projekt figyelemmel kíséri a GIS-rendszerek legújabb fejlesztéseit is, amelyek olyan megoldásokat tartalmaznak, ahol a közösség a fejlesztés aktív résztvevővé válhat (lásd közösségi finanszírozási megoldások). Kísérleti intézkedések a webes GIS platform megvalósításához:


GIS Platform

(kattintson a képre)

Társadalmi észlelés (Folyamatban lévő kísérleti projekt Mantovában)

Mantova

Környezeti hatások

environment

A platform a Történelmi Épített Területek állapotromlásának lakosság általi észlelésének figyelemmel kísérésére irányul. A helyi lakosok észrevételeinek összegyűjtésével, az örökségvédelmi fokozat és a térhasználat technikai adatainak összekapcsolásával a platform lehetővé teszi a szükséges beavatkozások prioritásainak meghatározását és a lehetséges mellékhatások kezelését.

A platform, amely összeköti a Történelmi Épített Területek fizikai jellemzőit az energiafogyasztási és egyéb környezeti adatokkal, a HBA-k környezetre gyakorolt hatásainak figyelemmel kísérésére irányul, annak érdekében, hogy beazonosíthatók legyenek a tényezők közötti kölcsönhatások és a lehetséges energiahatékonysági optimalizációk.


E két IKT-termék a GIS technológián keresztül különböző adatok gyűjtésére, és az adatok, valamint az adatok közötti interakciók felhasználóbarát módon történő ábrázolására képesek egy adott webes felületen keresztül. A kísérleti intézkedések végfelhasználóinak nincs szükségük speciális szakértelemre vagy szoftverekre a folyamatban lévő jelenségek megfigyeléséhez.


Home | English version


[1] The fist GIS commercial software, ODYSSEY, produced in the Seventies, already contained Ian L. Mc Harg's Overlay mapping concept.