FAJÁTÉKOK LEŻAJSKBÓL

.

FÉNYKÉP: ARCHIVE OF THE LEŻAJSK LAND MUSEUM

A fából készült játékok készítésének hagyománya a Leżajski régióban, ahogyan ezt a témát Rzeszów központjában a rendelkezésre álló szakirodalom nevezi, a 18. századra nyúlik vissza. Az első játékok a falusiak kezéből származnak, akik szabadidejükben ezzel a mesterséggel ütötték el az időt.
A játékkészítés fejlődését Leżajskban és környékén a vásárok és a szórakozás befolyásolta, amelyeknek az apátság adott helyet évente  számos alkalommal. A szent helyre látogató hívek tömegei vásárolták a játékokat, ezért egyre több helyi ember kezdte el őket gyártani. Az első fajátékgyárat Leżajskban 1909-ben nyitotta meg Marian Garbacki úr, aki előtte évekig az ukrajnai Yavoriv híres játékközpontjában tanulta szakmáját. Innen hozta az első játékterveket is, bár ügyelt arra, hogy a Leżajskban gyártottak eltérjenek tőlük. Új, egyre érdekesebb játéktervek jöttek létre, köztük mozgó játékok is, amelyek nagyon népszerűek voltak. 1950-ben alakult meg a városban a cepeli játékgyártó szövetkezet, a „Házimunkás”, amely Leżajsk és környékének nagyrészéről gyűjtötte össze a gyártókat. A városban jelenleg csak néhány ember készít játékokat, kereskedelmi szempontból egyik sem jelentős; játékaik csak a kézműves szenvedély termékei. A legnépszerűbb hagyományos leżajszki fajátékok a következők: a madárjáték, a bricska,
a kopogtató harkály, a felfelé és lefelé menő ember egy létrán, a durranó bot, a pipa, a csipegető kakasok és a varázstábla. Érdemes megjegyezni, hogy 2000-ben a hannoveri EXPO világkiállításon a madárjátékot a Kárpátalja régió turisztikai látványosságainak népszerűsítésére használták fel. A fajátékok gyártásának hagyománya Leżajskban azonban csak kis mértékben maradt fenn. A Leżajsk Terület Múzeuma ezért számos intézkedést tesz
a játékgyártás megóvása érdekében, többek között a gyártókkal való folyamatos kapcsolatfelvétel és a játékok különböző vásárokon keresztül történő népszerűsítése révén. Ezen túlmenően egy játékműhely is működik a múzeumban. A legnépszerűbb játékok ott készülnek, amelyeket a múzeum boltjában és a www.zabawki-lezajskie.pl weboldalon értékesítenek. A múzeum látogatóinak játékkiállítás is készült, amely lehetővé teszi számukra, hogy megismerjék leżajski játékkészítés történetét, valamint a gyártásukhoz használt eszközöket is megtekinthetik. Ezenkívül egy nagyon érdekes látványosságot is kialakítottak Leżajskban, a leżajski Játék parkban, amelyben óriási játékok találhatók.

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek a Rzeszowi Regionális Fejlesztési Ügynökség - az ARTISTIC projektpartnere által készített „LENGYELORSZÁG – A KÁRPÁTALJA VAJDASÁG SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG” című brossúrából származnak.