HÚROS HANGSZEREK KÉSZÍTÉSE
- A TEKERŐLANT

.

FÉNYKÉP: AGNIESZKA MROZEK

A tekerőlant egy olyan hangszer, amelynek a története a 11. századig nyúlik vissza, elődjének az ORGANISTRUM-ot tekintik. Ezt a hangszert a Cluny bencés apátságában készítették, és az első dombormű amely a tekerőlantot ábrázolja a Santiago de Compostela katedrálisában látható. Lengyelországban a tekerőlant a 17. században jelent meg, és a 19. században rendkívüli népszerűségre tett szert. Abban az időben a vándorok,
a lantzenészek, a költők, a csavargók, az énekesek, a koldusok és a vak emberek jelképe volt. Ez a hangszer fontos szerepet játszott a szakrális zenében is, az arisztokrácia egyik kedvenc hangszere volt, később a hétköznapi emberekhez is eljutott. A Kárpátalja régióban a tekerőlantot az 1960-as években Stanisław Wyżykowski ács és zenész rekonstruálta. Erőfeszítéseinek köszönhetően ez a hangszer ismét visszatért a zenei gyakorlatba Lengyelországban. Stanisław Wyżykowski gyermekkorában hallotta ennek a hangszernek a történetét, és már akkor tudta, hogy egyszer "újra életre kelti". Első tekerőlantját a »Stachy Band« számára készítette, későbbi hangszerei pedig profi zenészek kezébe kerültek. Emellett rekonstruált egy ORGANISTRUM-ot is, és megtervezett és el is készített egy olyan basszus tekerőlantot, amelyen két ember zenél egyszerre. Több mint 200 tekerőlantot készített. Számos hangszere a Haczówi Kulturális Ház Hagyományteremében található. A mester haczówi műhelyét rekonstruálták a sanoki Népi Építészeti Múzeumban, ahol műhelytalálkozók és koncertek zajlanak 2018 óta. Tanítványának, Stanisław Nogaj úrnak adta át tudását a tekerőlantkészítéssel és játékkal kapcsolatban, aki szintén nagyon rajong ezért a hangszerért. Évek óta együtt építik a tekerőlantokat, és azon dolgoznak, hogy a tekerőlantot továbbfejlesszék Lengyelországban. Az egyik olyan kezdeményezés, amely vitathatatlanul a szellemi kulturális örökség valorizációjaként ismerhető el, Stanisław Nogaj úr eredeti projektjének »A tekerőlant - kézművesség, zene, hagyományok újraélesztése« címűnek a megvalósítása volt a Kulturális  és Nemzeti Örökség Minisztérium ösztöndíjának részeként. Ezek az egész országra kiterjedő tekerőlant műhelyfoglalkozások voltak Stanisław Wyżykowski úr felújított műhelyében a sanoki Népi Építészeti Múzeumban, bemutatva az évszázados tekerőlant hagyományokat és a megálmodott jövőképet. 

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek a Rzeszowi Regionális Fejlesztési Ügynökség - az ARTISTIC projektpartnere által készített „LENGYELORSZÁG – A KÁRPÁTALJA VAJDASÁG SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG” című brossúrából származnak.