IKONOK

.

FÉNYKÉP: ARCHIVE OF THE STUDIO OF THE CARPATHIAN ICON

Ikon -a görög eikón szó, ahonnan az ikon kifejezés származik, képet jelent. Az ikon fontos eleme a keleti ortodox egyháznak, az élő Isten földi jelenlétével azonosítják, amely a Megváltó, Jézus Krisztus jelenléte volt. Az ikon azóta van jelen a Kárpátalja régióban, amióta azt lakják az emberek, vagyis gyakorlatilag a Lengyelország ezen része történetének kezdete óta. Az ikonfestés hagyományát az orosz nép hozta ide.

 Két nagy kultúra élt itt együtt: a keleti, a bizánci hagyományokkal összekötött, az ortodox egyház, a 16. századtól az un. uniátus, a nyugati pedig
a katolikus egyházhoz kapcsolódott. E két civilizáció nagy sokszínűségét tükrözi a festményekben való ábrázolása is. A huszadik század két háború közötti időszakában a 14. század összes legértékesebb ikonját összegyűjtötték a Kárpátok és környéke területéről, és elhelyezték a Lembergi Múzeumban, ahol ma is megtalálhatóak. A Bieszczady-hegységben az ikon még mindig él és szorosan kapcsolódik a kultúrához. A megőrzött ikonosztázokat a Faépítészeti útvonal részeként lehet megcsodálni. Az útvonalon 127 fából épült épület található, köztük templomok, keleti ortodox templomok, szabadtéri múzeumok, kisvárosi épületek, udvarházak és paloták. Különösen figyelemre méltóak a faépítészet gyöngyszemei, amelyek szerepelnek az UNESCO kulturális és természeti örökségének listáján. A Kárpát Ikonok Stúdió, amelyet 2000-ben, az ezredforduló évében hoztak létre, utal a 17. és 18. században a Kárpátokban létező kis ikonműhelyekre, olyan helyeken, mint a Sądowa Wisznia és a Przemyśl közelében található Rybotycze. A Kárpát Ikon Stúdió a Sanokban nagyszerű alapot nyújt ezen a festészeti stílus további tanulmányozásához, mivel az az úgynevezett Ikonútvonal központjában található, ahol a múzeumi források körülbelül ezer ikont mutatnak be állandó kiállításokon, és ahol a felhalmozódott tudás megismerhető az ikonokról, az ikonográfiaról, a stilisztikáról, a történelemről és a teológiáról. A Kárpát Ikon Stúdió célja az ikonfestés népszerűsítése, ikonok készítése és másolása, amelyek stílusosan kapcsolódnak a Kárpátok ikon hagyományaihoz, valamint feladatának tekinti, hogy workshopokat, előadásokat és együttműködéseket szervezzen lengyel és külföldi művészekkel. 

Az ebben a cikkben szereplő információk és fényképek a Rzeszowi Regionális Fejlesztési Ügynökség - az ARTISTIC projektpartnere által készített „LENGYELORSZÁG – A KÁRPÁTALJA VAJDASÁG SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG” című brossúrából származnak.