IZDELAVA STRUNSKIH INSTRUMENTOV – LAJNA

.

SLIKA: AGNIESZKA MROZEK

Lajna je glasbilo iz 11. stoletja, katerega prototip je ORGANISTRUM. Ta inštrument je bil ustvarjen v benediktinski opatiji v Clunyju. Na Poljskem se je lajna pojavila v 17. stoletju, izjemno priljubljenost pa je pridobila v devetnajstem stoletju. Takrat je bila simbol potujočih igralcev, pesnikov, vedeževalcev, pevcev, beračev in slepih ljudi. Ta inštrument je imel pomembno vlogo v sakralni glasbi in je bil eden najljubših instrumentov aristokracije, kasneje pa je našel pot tudi do navadnih ljudi. V Podkarpatski regiji jo je v 60-ih letih prejšnjega stoletja rekonstruiral Stanisław Wyżykowski, tesar in glasbenik. Zahvaljujoč njegovim prizadevanjem se je ta instrument spet vrnil v glasbeno prakso na Poljskem. Že kot otrok je Stanisław Wyżykowski slišal zgodbo o tem instrumentu in že takrat je vedel, da ga bo nekoč »oživel«. Prvo lajno je naredil za "Stachy Band", za tem so se njegovi nadaljnji instrumenti znašli v rokah profesionalnih glasbenikov.

Rekonstruiral je tudi ORGANISTRUM ter zasnoval in izdelal bas lajno, ki sta jo lahko uporabljali dve osebi. Skupaj je naredil več kot 200 lajn. Več njegovih instrumentov je v Dvorani tradicije v Hiši kulture v Haczówu. Mojstrova delavnica Haczów je bila rekonstruirana v Muzeju ljudske arhitekture v Sanoku, kjer se od leta 2018 naprej odvijajo številne delavnice in koncert.Svoje znanje o gradnji in igranju lajne je posredoval svojemu učencu, gospodu Stanisławu Nogaju, ki je prav tako navdušen nad tem instrumentom. Že leta skupaj gradita živahne lajne in si prizadevata za njihov razvoj na Poljskem. Ena izmed pobud, ki jo je mogoče prepoznati kot nedvomno valorizacijo nesnovne kulturne dediščine, je bila izvedba prvotnega projekta gospoda Stanisława Nogaja z naslovom »Hurdy gurdy - reaktivacija obrti, glasbe, tradicije«, ki jo je podprlo Ministrstvo za kulturo in narodno dediščino. To so bile delavnice, ki so se odvijale po vsej državi delavnici Stanisława Wyżykowskega v Muzeju ljudske arhitekture v Sanok-u, ki so prikazovale stoletno tradicijo lajne in vizijo razvoja za prihodnost. 

Informacije in fotografije, vključene v ta članek, so iz brošure "POLJSKA - PODKARPACKIE VOIVODESHIP. NESNOVNA KULTURNA DEDIŠČINA", ki jo je pripravila Regionalna razvojna agencija Rzeszow - projektni partnerji ARTISTIC.