Interjú Reinhard Willforttal, az Innovációs Szolgáltató Hálózat GmbH ügyvezetõ igazgatójával.

.

FÉNYKÉP: ARTISTIC PROJECT PHOTO ARCHIVE

A siker érdekében mi a legfontosabb szempont akkor, amikor a szellemi kulturális örökségnek szentelt projekteknek szervezünk közösségi finanszírozási kampányt?

  • Az ilyen típusú projektek esetében, először is, azt kell meggondolnunk, hogy ki is a mi célközönségünk - azaz a társadalom azon része, amely a kulturális projektünk körül van, vagy majd fog összegyűlni. Ez a csoport lokálisan található, nemzeti vagy esetleg egy nemzetközi csoport? Mik az ő igényeik és elvárásaik, milyen előnyei vannak a projekt támogatásának? A legfontosabb szempont, hogy pontosan meghatározzuk a közösségi finanszírozási kampányunk várható eredményeit. Ezek a lépések fontosak a döntés meghozatalához az alkalmazandó közösségi finanszírozás megfelelő módjáról, legyen az adomány alapú, jutalom vagy tőke.

Érdemes átgondolni a kampány érzelmi aspektusait is, és azt a célcsoportunk igényeihez igazítani. A legjobb megoldás az, ha a projektünkkel helyben indulunk, kapcsolatba lépünk azokkal az emberekkel, akik ismerik a kezdeményezést, annak hátterét és kezdeményezőit, és felvesszük a kapcsolatot a legfontosabb személyekkel, akik támogathatnak bennünket a kampány végrehajtásának korai szakaszában. Ismernünk kell a történetet, amelyet el akarunk mondani az embereknek, és érzelmileg kapcsolatban kell lennünk a projekt legközelebbi körével. Aztán idővel azon is dolgozhatunk, hogy tágítsuk az emberek és a szervezetek körét, amelyek támogathatják kezdeményezésünket

Melyek a fő kihívások a kulturális projektek közösségi finanszírozásával kapcsolatban?

  • Az első kihívás a kommunikáció. Nagyon fontos, hogy legyen egy erős kommunikációs csapatunk és anyagaink az ilyen típusú kampány támogatására. Az elején kihívás egy jó érzelmi történet kitalálása, hogy bevonjuk az embereket a projektbe, és a közös döntés arról, hogy mit is akarunk elmondani a közönségünknek, és ezt hogyan tudjuk hatékonyan kommunikálni. Érdemes figyelembe venni, hogy kommunikációs tevékenységeink elején ne legyünk túlságosan digitálisak, hogy személyes kapcsolatról induljunk a célcsoporttal, elhívhatunk embereket helyi eseményekre, összehozhatjuk őket, megoszthatjuk a projektünkre utaló érzelmeket, és érzelmileg összekapcsolhatjuk őket a kezdeményezésünkkel. Ezután, következő lépésként megkezdhetjük a digitális működést

TÖRTÉNET -> ERŐS ÜZENET -> MÉDIA LÉTREHOZÁSA -> AZ EMBEREK MEGHÍVÁSA -> A KÖVETKEZŐ 2-3 HÓNAP KOMMUNIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK MEGTERVEZÉS

A közösségi finanszírozás gondolata a marketing és a finanszírozási tevékenységek ötvözésében. E két terület összeillesztése komoly kihívás, ezért nagyon fontos elgondolkodni azon, hogy mik a két oldal; a projekt kezdeményezői és az érdeklődők erőfeszítései, és eldönteni, hogy mit adhatunk vissza, vagy kínálhatunk az érdeklődőknek a pénzükért és a támogatásukért. Ha ezzel sikeresen megbirkózunk, sokat nyerünk a projekt megvalósításához - pénzt és láthatóságot. Ez tökéletes lehetőség az ilyen szellemi kulturális örökséggel kapcsolatos projektek számára.

Mik a közösségi finanszírozási kampány végrehajtása utáni lépések? Mire kell a helyi szereplőknek - a projekt kezdeményezőinek figyelni?

  • A tömegfinanszírozást nem csak egy bizonyos kampányterület szempontjából vizsgáljuk. A kiinduló kérdések, amelyekről minden projekt kezdeményezőjének el kell gondolkodnia, mit akarok elérni / tervezni az első kampány után. Egyrészt ez lehet a pénz, másrészt azok az emberek, akik hajlandóak belépni az érdeklődők körébe, és bizalmat adnak a kezdeményezésnek és annak kezdeményezőinek. Ezért érdemes meggondolni tevékenységeink szerepeit, üzleti modelljeit és hosszú távú céljait, mielőtt az első közösségi finanszírozási kampány megkezdődik. Érdemes ezt gyakran, nem csak egyszer csinálni, hogy növeljék az érdeklődők tömegét, ami elősegíti a fejlődést és a növekedést. Ezért a közösségi finanszírozás célja nem csak a pénz összegyűjtése, hanem az is, hogy a kezdeményezés körül megteremtse és összegyűjtse az érdeklődők tömegét, akik a projekt végrehajtása után is az eredeti kezdeményezők mellett maradnak. A projektnek és a kampánynak ez az érzelmi aspektusa lehetőséget kínál arra, hogy az embereket a projekt kezdeményezője melle istt tartsuk a kampány befejezése után, és ezt látjuk a tömegfinanszírozás jövőjének is.