POLSTENJE

.

SLIKA: BERNHARD BERGMANN

Polstenje izdeluje tekstil iz neurejenih vlaken, ki jih je težko ločiti; filc je torej netkana tkanina. Tudi v štajerskem Vulkanlandu so fini izdelki ročno izdelani iz ovčje volne. Obstaja velika raznolikost zaradi številnih idej, ki jih imajo umetniki iz volne - v svojo obrt prinašajo umetniški navdih. Člani združenja Wollgenuss ("veselje volne") na jugovzhodnem Štajerskem in Weiz ročno izdelujejo fine izdelke iz volne štajerske ovce. Najprej je volna oprana in česana (mikana), da se ustvari tekstura, zaradi katere so odeje in blazine tako puhaste. Filc že vsebuje veliko naravnih barv, odvisno od vrst ovac, od bele in bež do številnih rjavih in sivih odtenkov vse do črne. Lahko pa je tudi barvno, še posebej z mehkimi odtenki naravnih rastlinskih barvil.
Z malo spretnosti se lahko hitro naučite tehnik, ki jih potrebujete, da svoje ideje za izdelke iz filca spremenite v resničnost. Košček lahko naredite
sami - pa naj bo to klobuk ali par copat iz filca - po nekaj lekcijah. Izdelki članov Wollgenussa so predstavljeni tudi v edinstvenem razstavnem prostoru: prva ovčja volnena hiša na Štajerskem Vulkanlandu v Edelsbachu bei Feldbach.

.

SLIKA: BERNHARD BERGMANN