REGIJA BOVEC V SLOVENIJI

.

SLIKA: ALEŠ FON

Bovška regija leži v severozahodnem delu Slovenije, na stičišču treh glavnih evropskih kulturnih območij - slovanskega, germanskega in rimskega. 

Zaradi zgodovine, lege na nekdaj pomembni tranzitni poti v večkulturni regiji in naravnih virov se Bovška regija razlikuje od drugih območij v Alpah, kar se odraža tudi v njeni kulturni krajini.

Ob pogledu na okoliška pobočja pozno spomladi bodo prevladovali odtenki zelene - gozdovi so počasi, a vztrajno zaraščali nekdanje pašnike. 

V preteklosti je kmetovanje in zlasti reja drobnice pomembno vplivala na kulturno krajino območja. Ne tako dolgo nazaj - na začetku 20. stoletja - sta dva angleška turista Bovško regijo opisala kot "skalnato puščavo". Danes je 80% tega območja pokrito z gozdom. Čeprav se je to bistveno spremenilo zaradi upada kmetijskih dejavnosti, se danes zavedanje o pomenu negovane kulturne krajine povečuje. Ne samo v kontekstu turizma, ampak predvsem v smislu kakovosti življenja lokalnega prebivalstva. 

V alpskem svetu je povezava s preteklostjo ključnega pomena za trajnostno prilagajanje spremembam, ki prihajajo s časom. Razumevanje pomena kulturne krajine in spoštovanje dela prednikov ter sledi, ki so jih pustili zgodovinski dogodki, predstavljajo tudi razumevanje samega sebe. 

Bovška regija ima značilno podnebje, okolje in zgodovino ter jezik. Vsi ti elementi pa se odražajo v značaju njenega prebivalstva. Dobro rodovitna tla in bogati gozdovi predstavljajo glavne pozitivne lastnosti materialne blaginje v Alpah, vendar se tu strme peščene kotline kmalu spremenijo v visoke gore, zato ni veliko prostora za bogata polja in pašnike, ki bi omogočali razvoj kmetijstva. Da bi preživeli, se je velik del lokalnega prebivalstva moral zateči ukvarjati z drugimi gospodarskimi dejavnostmi. 

Informacije in fotografije, vključene v ta članek, so iz brošure "SLOVENIJA - REGIJA BOVEC. NESNOVNA KULTURNA DEDIŠČINA", ki sta jo pripravili Občina Bovec in Jarina, Zadruga za razvoj
podeželja - projektni partnerji ARTISTIC.

 

V projektu ARTISTIC bovško regijo predstavljajo: