ROSENFELDI ARATÁSI KOSZORÚ

.

FÉNYKÉP: EAST ELBIA ASSOCIATION

Szebbé teszi az őszi betakarítási fesztiválokat, és bemutatja a kézművesség széles skáláját. Az aratási koszorút mindig is csodálták, és örömmel ítélték oda a díjat. Ennek elkészítése aprólékos kézművesmunka.

Néhány szárított gabonafajtát különböző hosszúságúakra vágnak, majd csokrokba kötik és huzal segítségével a koszorúkerethez rögzítik. Ezt
a rendkívül időigényes tevékenységet, amelyet általában kellemes társadalmi összejövetelek alatt végeznek, főleg a vidéki nők közösségei végzik.

A Kelet Elbán túli területen a „Rosenfelder Landfrauenverein” (a Rosenfeldi vidéki nők szövetsége) ápolja ezt a falusi hagyományt. A 2016. szeptember közepén Torgauban megrendezett 19. szász állami betakarítási fesztiválhoz hozzájárult egy ilyen koszorúval a Renate Brähler-Kollmann által 1997-ben alapított egyesület.

Ez a fesztivál, amelyet évente más helyszínen rendeznek, három napig tart, és a vidéki élet örömét ünnepli. A koszorúkat többnyire templomokban állítják ki, így mutatják be azokat a nyilvánosság számára. A legszebb koszorút a zsűri választja ki, a legjobbakat díjjal jutalmazzák.

A kész művet, amelyet gyakran szalagokkal és más díszekkel díszítenek, különféle kritériumok alapján értékelik. Ezek magukban foglalják a külalakot, az eredetiséget, a megfelelő arányosságot, illetve a természetes anyagok kizárólagos felhasználását. A győztes koszorúja büszkén vezeti a végső felvonulást a fogadó városon keresztül.

A cikkben szereplő információk és a fényképek a „ Kelet Elbán túli terület, Ostelbien szellemi kulturális örökség” című kiadványból származnak, amelyet a b&s consulting and training for the rural area GmbH készített az „ARTISTIC” projekt részeként.