SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG IRODÁK, AZOK SZEREPE ÉS JÖVŐJE A RÉGIÓKBAN

.

FÉNYKÉP: RZESZOW REGIONAL DEVELOPMENT AGENCY

A szellemi kulturális örökség (ICH) projektek valorizációjának támogatása érdekében az ARTISTIC régiókban kilenc helyi szellemi kulturális örökség irodát hoztak létre, amelyeket tapasztalt és képzett mediátorok koordináltak, akik a lakossággal, az egyesületekkel, az érdekelt felekkel, a vállalkozókkal, a kulturális szereplőkkel és az általuk alkotott helyi munkacsoportokkal együttműködve, valamint az ARTISTIC stratégiákat és eszközöket használva segítséget nyújtanak a szellemi kulturális örökség szereplőinek azáltal, hogy tájékoztatást, tanácsokat és képzési tevékenységeket kínálnak számukra
a következő területekről: 

  • a helyi szellemi kulturális örökség projektek azonosítása
  • új szellemi kulturális örökség kezdeményezések generálása és megvalósítása
  • a szellemi tulajdonjogok védelme
  • a kommunikációs készségek fejlesztése
  • dokumentumok kidolgozása a szellemi kulturális örökség kezdeményezések pénzügyi támogatásához
  • finanszírozás megszerzése a szellemi kulturális örökség kezdeményezésekhez
  • a magánbefektetőkkel való együttműködés erősítése. 

A a szellemi kulturális örökség irodák tevékenységeinek hatékonysága a nyújtott segítség individualizálásán és a különféle helyi szereplők bevonásán alapszik.

A helyi a szellemi kulturális örökség támogatási pontok nagy előnye, hogy tevékenységüket emberekre - különféle iparágak szakembereire - alapozzák, akik egyesítik erőiket, hogy segítsék a kulturális alkotókat projektjeik végrehajtásában. Így a szellemi kulturális örökség  irodák működésének alapja
a helyi szereplők bevonása, a helyi hálózatok fejlesztése és megerősítése, a helyi szakértői munkacsoport létrehozása és élénkítése, valamint
a a szellemi kulturális örökség kezdeményezések körüli közösségek építése - a kultúra alkotóinak ösztönzése, támogatása és támogatása érdekében. 

A Közép-Európa nyolc régiójában megkezdett tevékenységek folytatásaként, és az ARTISTIC projekt bevált gyakorlataira alapozva, más régiók és országok inspirálása érdekében minden egyes régió számára kidolgoztuk a Helyi akciótervet a helyi munkacsoport működésének tartóssága érdekében. A Helyi akcióterv mellett kidolgoztuk az összes szellemi kulturális örökség irodához kapcsolódó üzleti terveket, amelyek ily módon meghatározzák a jövőbeni munkájuk kereteit és feltételeit az egyes régiókban rövid (egy év), közép (három év) és hosszú távon (5 év) is.

Ezen kívül, minden ARTISTIC projektpartner, valamint a helyi szellemi kulturális örökség irodák és a szellemi kulturális örökség érvényesítésével foglalkozó helyi munkacsoport tagjai aláírták az egyetértési memorandumot, amely az összes ARTISTIC régióra vonatkozik, annak érdekében, hogy stabil és tartós kapcsolatokat építsenek ki a helyi szereplők között, és folyamatosan támogassák a szellemi kulturális örökség fenntartását és előmozdítását. Az elkészített helyi cselekvési tervek és üzleti tervek képezték az alapot arra, hogy a szellemi kulturális örökség  iroda hálózat megvalósítás koncepcióját kidolgozhassuk, azzal a céllal hogy segítsük az ARTISTIC stratégia és a kiáltvány más régiókban történő alkalmazását.

Az ARTISTIC projekt keretében kifejlesztett eszközök és szolgáltatások nemcsak a projektpartnerek régiói számára hasznosak, hanem egyetemességük és alkalmazhatóságuk lehetővé teszi ezen megoldások más területeken történő megvalósítását is.

Az összes ARTISTIC eredmény megtekinthető és letölthető a projekt weboldalán: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/ARTISTIC.html és az ENTRIBU platformon a https://www.entribu.eu/en oldalon keresztül..